Akademeia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Plato-raphael.jpg
Onderwerpen gerelateerd aan
Plato
Plato's jeugdjaren
Werken
Ideeënleer
Platonische liefde
Plato en Griekse religie
Plato's theologie
Plato's staatkunde
Plato-commentaren
Akademeia
Anamnese
Maieutiek
Hermeneutiek
Platonisme / Neoplatonisme
Allegorieën en metaforen
Atlantis
Allegorie van de grot
Het verhaal van Er
Ring van Gyges
De Akademeia op een Romeins mozaïek uit de 1e eeuw v.Chr. (Museo Archeologico Nazionale di Napoli, Napels)
De School van Athene, Rafaël, waarschijnlijk geïnspireerd op de Akademeia

De Akademeia (Grieks: Ἀκαδήμεια) of de Academie van Athene was een beroemd gymnasium én school in Athene, opgericht door Plato in 387 v.Chr.. Plato richtte deze academie op om filosofisch onderricht te geven aan jonge Atheense burgers. Tot de leerlingen aan de Akademeia hoorde onder meer Plato's belangrijkste leerling Aristoteles. De naam van de school is zo gekozen omdat de gebouwen op het terrein van een zekere Akademus lagen.

Geschiedenis[bewerken]

De school was de eerste georganiseerde school in Europa. Na de dood van Plato werd ze voortgezet door diens neef Speusippos, de zoon van zijn oudere zuster, Potone, terwijl Aristoteles zijn eigen weg ging.

In het midden van de derde eeuw gaf de Platonistische filosoof Cassius Longinus gedurende een kleine dertig jaar les in Athene.

In 529 ontnam de Byzantijnse keizer Justinianus de Grote de heidense leraren de bevoegdheid om les te geven in scholen en verbood dat ze daarvoor betaald werden met publieke middelen. Hoewel dit edict volgens Johannes Malalas specifiek tegen het onderwijs in Athene was gericht, heeft dat niet geleid tot de sluiting van de Akademeia. Waarschijnlijk werd er tot in de 7e eeuw filosofie gedoceerd.

De geschiedenis van de Academie wordt door sommige onderzoekers verdeeld in twee perioden:

  1. De Oude Academie, met Plato, Speusippus, Xenocrates en hun volgelingen
  2. De Nieuwe Academie, of de 'Sceptische Academie' van de 3e en 2e eeuw v.Chr.

Anderen spreken van 5 fasen in haar geschiedenis:

  1. De Oude Academie (zoals de vorige indeling)
  2. De Midden Academie (met Arcesilaus)
  3. De Nieuwe Academie (met Carneades)
  4. De Vierde Academie (met Philo van Larissa)
  5. De Vijfde Academie (met Antiochus van Ascalon)

Gedurende het grootste deel van haar geschiedenis was de Academie gewijd aan het toelichten en verduidelijken van met Plato geassocieerde doctrines die in de dialogen niet helemaal waren uitgewerkt. Deze 'ongeschreven leer' van Plato werd blijkbaar aan zijn opvolgers doorgegeven en is ons nu vooral bekend dankzij het werk van Aristoteles. Er werd uitgegaan van twee tegenover elkaar gedachte eerste principes: "Het Ene" en "De Onbepaalde Tweeheid" (Dyade). Uit deze principes ontstaan de Vormen of Ideeën - die mogelijk met getallen kunnen worden vereenzelvigd - die op hun beurt als overgang wiskundige vormen genereren en, op het laagste niveau, de zintuiglijk waarneembare dingen.[1]

Zie ook[bewerken]

Referentie[bewerken]