Akai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Akai (Traditionele Chinese karakters: 雅佳; Hanyu pinyin: Yǎjiā, Japans: AKAI in rōmaji) is een Japanse consumentenelektronicafabrikant die in 1929 is opgericht als Akai Electric Company Ltd. (赤井電機株式会社, Akai Denki Kabushiki-gaisha). Tegenwoordig is het hoofdkantoor gevestigd in Singapore en maakt het concern deel uit van Grande Holdings, een Chinees bedrijf in Hongkong gevestigd conglomeraat, dat ook eigenaar is van de voormalige Japanse merken Nakamichi en Sansui.

Het merk Akai wordt tegenwoordig gebruikt als merknaam van elektronische apparatuur gefabriceerd door andere bedrijven. In de snelle wereld van consumenten-elektronica is AKAI al decennia lang een bekende speler. Het Japanse merk AKAI heeft een rijke historie gebaseerd op kwaliteit en innovatie. AKAI is een dynamisch merk met een breed assortiment. AKAI betekent “rood” in het Japans. AKAI wordt in de Benelux geïmporteerd door de firma Elmarc uit Ridderkerk.

Historische producten[bewerken]

Het bedrijf fabriceerde bandrecorders, tuners, cassettedecks, versterkers, videorecorders en luidsprekers. De zeezender Radio Veronica gebruikte aan boord van het zendschip Akai-bandrecorders om de programmabanden die in de landstudio in Hilversum waren opgenomen af te spelen.

Introductie van het on-screen display[bewerken]

Akai was een leidinggevende fabrikant van consumentenvideorecorders in de jaren 80. De Akai VS-2 was de eerste videorecorder met een "on-screen"-display, oorspronkelijk genaamd "Interactive Monitor System". Door de informatie rechtstreeks op het beeldscherm te projecteren, hoefde de consument niet meer alle informatie af te lezen op het apparaat zelf, zoals het instellen van een timeropname, speelduur, programmeren van de video en het aflezen van de bandteller. Deze vinding volgde enkele jaren later ook bij andere fabrikanten.

Introductie van Crossfield recording[bewerken]

AKAI was ook de enige fabrikant die magneetbanden (spoelenrecorders) van informatie voorzag door middel van 2 opnamekoppen, die tegenover elkaar stonden geplaatst, en waar de band tussendoor liep. Het magnetisch veld was hierdoor veel sterker wat resulteerde in betere opnamekarakteristieken.

Externe link[bewerken]