Aki Aleong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aki Aleong
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 19 december 1934
Geboorteplaats Port of Spain
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1956–heden
Beroep acteur
filmproducent
filmregisseur
scenarioschrijver
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Aki Aleong (Port of Spain Trinidad, 19 december 1934) is een Amerikaans acteur, zanger, schrijver, filmproducent, filmregisseur, scenarioschrijver en activist.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Aleong is begonnen met acteren in de jaren 50 op Broadway in New York, VS. In 1956 is hij begonnen met acteren op tv in de televisieserie Producers’ Showcase en heeft daarna in meer dan 130 televisieseries en films meegespeeld zoals The Islanders (van 1960 t/m 1961), The Outer Limits (van 1963 t/m 1964), V (van 1984 t/m 1985), Street Justice (van 1991 t/m 1992), Babylon 5 (1994) en JAG (van 1996 t/m 1997). Hij heeft samengewerkt met o.a. Frank Sinatra, Marlon Brando, Roger Moore, Chuck Norris Pierce Brosnan en vele andere bekende sterren.

Aleong is/was ook actief in de muziekwereld, hij was onder andere voorzitter van het “The Fraternity of Recording Executives” (FORE: een organisatie die ervoor wilde zorgen dat er meer kleur in de muziek kwam). Ook was hij directeur van Pan World Records en Golden Dragon Publishing. Hierna was hij ook hoofd van de afdeling promotie van Polydor/PolyGram, Liberty/UA Records en Capitol Records. Hij produceerde ook platen zoals bij Columbia Records, Capitol Records, Liberty/UA en meerdere labels. Hiernaast heeft hij ook documentaires geproduceerd en was hij tevens de eerste Aziatische/Amerikaanse artiest die in de top 100 van de Amerikaanse muzieklijsten stond, met een nummer dat hij zelf geschreven en geproduceerd heeft. Met zijn muziek is hij adjunct-directeur van R&B productions en directeur van de stichting MANAA (Media Action Network for Asian Americans).

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie:

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgezonderd eenmalige gastrollen.

Filmproducent[bewerken | brontekst bewerken]

Filmregisseur[bewerken | brontekst bewerken]

Scenarioschrijver[bewerken | brontekst bewerken]