Akkoord van Graz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Akkoord van Graz was een militair verdrag dat werd getekend op 27 april 1992 door de Bosnische Kroaten (Mate Boban) van Herceg-Bosna en de Bosnische Serviërs (Radovan Karadžić) van de Servische Republiek in het Oostenrijkse Graz.

De ontmoeting in Graz vloeide voort uit de Bespreking van Karađorđevo die in maart 1991 was gevoerd door de Kroatische president Franjo Tuđman en de Servische president Slobodan Milošević en ging over de situatie in Kroatië en Bosnië en Herzegovina. Die bespreking leidde tot veel onrust onder Bosniërs, omdat in Bosnische kringen werd beweerd dat de twee leiders samenzwoeren om Bosnië en Herzegovina tussen Servië en Kroatië te verdelen, wat met het Akkoord van Graz de facto gebeurde.

Het Akkoord van Graz had tot doel het conflict tussen het Krijgsmacht van de Servische Republiek (VRS) en de Kroatische Defensieraad (HVO) te beperken en zodoende terrein te winnen op het grondgebied van Bosnië en Herzegovina van de Krijgsmacht van de Republiek van Bosnië en Herzegovina (ARBiH).[1].


Belangrijkste gebeurtenissen Specifieke artikelen Deelnemers Personen

Oorlogen en conflicten

Achtergrond

Consequenties


Buitenlandse sleutelfiguren

1990

1991

1992

1993

1994

1995

1999

2001

Lokale staten

Niet erkende staten en entiteiten

Leger

Militaire formaties en vrijwilligers

Externe staten en entiteiten

Politici
Slovenië

Kroatië

Bosnië en Herzegovina

Servië

Kosovo

Macedonië

Montenegro

Top militaire commandanten

Andere belangrijke commandanten