Al-Anon/Alateen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Al-Anon/Alateen is een twaalfstappenprogramma voor partners, familie, vrienden en kinderen van alcoholisten. Alanon/Alateen beschouwt alcoholisme als een ziekte waar de alcoholist zelf verantwoordelijkheid voor moet nemen. Bovendien gaat men ervan uit dat het ook een gezinsziekte is. Alcoholisme tast niet enkel de alcoholist maar ook zijn partner, kinderen, familie en vrienden aan.

Door het delen van ervaringen met elkaar helpt Al-Anon/Alateen vrienden en familie in te zien dat emoties als overbezorgdheid, woede, ontkenning en schuldgevoelens ten opzichte van de alcoholist, die door hen gevoeld worden, alleen maar ten nadele van henzelf werken, en geen effect hebben op de alcoholist, noch de situatie verbeteren.

De nadruk wordt verlegd van de alcoholist naar het eigen leven. Eigen emotionele lasten worden verlicht door ervaring, kracht en hoop te delen met anderen.

Al-Anon is voortgekomen uit Alcoholics Anonymous, en werd in 1951 in New York uit 56 bestaande groepen georganiseerd door Lois Wilson en Anne B. In 1957 werd de eerste bijeenkomst van Alateen gehouden voor kinderen van alcoholisten.

Nederlandstalige Al-Anon bestaat er sinds 1960 in Vlaanderen en 1976 in Nederland. Wereldwijd heeft Al-Anon 24.000 groepen in 110 landen, met een totaal aantal deelnemers van meer dan 300.000. Er zijn ongeveer 2000 Alateen-groepen met gezamenlijk 14.000 deelnemers.

De literatuur die tijdens een gesloten bijeenkomst wordt gebruikt, is overgenomen van AA maar dan aangepast.

Literatuur[bewerken]

  • 'Al-Anon Familiegroepen', in: K. Geelen e.a., Zelfhulpgroepen en verslavingen. Een voorstudie, Utrecht enz: Trimbosinstituut/Universiteit van Amsterdam, 2000, ISBN 90-5253-317-2, pp. 71-82 (= hoofdstuk 9).

Externe links[bewerken]