Al-Aqsamoskee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Al-Aqsamoskee
Al-Aqsamoskee gezien vanaf het plein voor de Westmuur

De Al-Aqsamoskee (Arabisch المسجد الأقصى al-masjid ul-aqsā, "De verste moskee") of El-Aksamoskee is gebouwd op de zuidzijde van de Tempelberg in Jeruzalem naast de Rotskoepel. (De rotskoepel of gouden koepel staat er op een steenworp naast). Ze moet enkel de Ka'aba in Mekka en de Moskee van de Profeet in Medina laten voorgaan als bekendere islamitische heiligdommen. De Al-Aqsamoskee is de grootste moskee van Jeruzalem met plaats voor ongeveer 5.000 mensen. De Al-Aqsamoskee is alleen voor moslims toegankelijk.[1]

De oudste informatie over de Al-Aqsamoskee is een beschrijving van Sophronius. Het gebouw was toen een ruw houten gebedsplaats voor de soldaten van kalief Omar. Moe'awija, eertijds een generaal van Omar, liet zich er in 658 AD tot kalief kronen.[2] Het huidige stenen gebouw dateert van 660 AD. De nieuwe kalief, die over het algemeen vreedzame betrekkingen onderhield met Byzantium kreeg toen hulp bij de bouw van ongeveer 200 Byzantijnse architecten en bouwvakkers. Dit is nog altijd goed te zien in de Byzantijnse stijl van het gebouw. Er is een hadith waar in staat dat de moskee door Jakob, zoon van Isaak, werd gebouwd.

Incidenten[bewerken]

Tijdens de Kruistochten was de Al-Aqsamoskee een paleis voor Boudewijn I van Jeruzalem en later werd het het hoofdkwartier van de Tempeliers. Na de herovering door Saladin werd het opnieuw een moskee.

In 1951 werd bij een aanslag de Jordaanse koning Abdullah I bij het verlaten van de moskee gedood door de Palestijn Mustafa Ashu.

In 1969 werd de door Saladin gebouwde minbar verwoest door een brand die gesticht werd door Denis Michael Rohan, een lid van de christelijke sekte Worldwide Church of God. Met zijn actie wilde hij de wederkomst van Jezus versnellen. Hij werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis en later het land uit gestuurd. Begin 2007 werd in de moskee een replica van de minbar geïnstalleerd. [3]

In 2000 op verkiezingscampagne bezocht de toenmalige Israëlische oppositieleider Ariel Sharon de Tempelberg, waaronder de Al-Aqsamoskee en de Rotskoepel. Hij werd hierbij omringd door zo'n duizend veiligheidsagenten. De Tempelberg, de heiligste plaats in het jodendom, waar zich ook de Al-Aqsamoskee bevindt, is in rangorde de 3de heilige plaats van de islam; en is daarom zeer omstreden. Palestijnen op de Tempelberg begonnen met stenen te gooien en de definitieve uitbraak van de Tweede Intifada, die vijf jaar zou duren, was hiermee een feit.

Externe link[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Tempelberg RKK
  2. (zie at-Tabari, vol. 2, p. 4; Masudi, vol. 5, p. 14)
  3. (en) Al-Aqsa mosque gets new rostrum, Al Jazeera English, 24 januari 2007