Al-Hakam II

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Al-Hakam II
Al-Hakam II
Algemene informatie
Land Kalifaat van Córdoba, Al-Andalus
Geboortedatum 13 januari 915
Geboorteplaats Córdoba
Overlijdensdatum 16 oktober 976
Overlijdensplaats Córdoba
Doodsoorzaak beroerte
Werk
Beroep kalief
Functies kalief van Cordoba
Religie
Religie islam
Familie
Echtgenoot Subh
Vader Abd al-Rahman III
Kinderen Hisham II
Persoonlijk
Talen Arabisch
Schrijftaal Arabisch
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Al-Hakam II (in het Spaans ook bekend als Alhakén of Alhaquén) was de tweede kalief van het kalifaat Córdoba en zoon van Abd al-Rahman III. Hij leefde van 13 januari 915 tot 1 oktober 976 en was kalief van 16 oktober 961 tot 1 oktober 976.

Al-Hakam heeft zich sterk beijverd voor het bevorderen van kunst en cultuur. Zo bouwde hij in Córdoba een bibliotheek op met zo'n 400.000 boeken, werd de Mezquita verder uitgebreid en werkte hij aan de verdere voltooiing van de koninklijke verblijven van Medina Azahara.

Als homoseksueel had hij een mannelijke harem. Toen hij de macht van zijn vader overnam was hij al 46 jaar en had hij nog geen nakomelingen, wat een probleem gaf voor de opvolging in het kalifaat. Om daaraan te verhelpen, voorzag men de Baskische slavin Subh van een mannelijk voorkomen. Zodoende werd in 962 een eerste zoon geboren, die echter een paar jaar later al stierf. Als concubine gaf Subh in 965 geboorte aan een tweede zoon, de latere derde kalief Hisham II. Hisham was op het moment dat zijn vader stierf echter pas 11 jaar en daardoor ongeschikt om te regeren, zodat Subh als regentes de zaken waarnam, daarbij gesteund door vizier Yafar al-Mushaffi en de latere feitelijke machthebber van het kalifaat Almanzor.