Al Bundy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Al Bundy
Personage uit Married... with Children
Debuut "Pilot"
Laatst gezien "Chicago Shoe Exchange"
Reden vertrek Einde serie
Bedacht door Michael G. Moye en Ron Leavitt
Gespeeld door Ed O'Neill
Afleveringen 259
Persoonsinformatie
Volledige naam Alphonse Hercules Bundy
Geslacht Man
Geboren 7 november 1948[1]
Geboorteland Chicago (Illinois), Verenigde Staten
Nationaliteit Amerikaans
Beroep Schoenenverkoper
Familie
Huwelijk Peggy Bundy
Kinderen Kelly Bundy
Bud Bundy
Portaal  Portaalicoon   Media

Al Bundy (Chicago (Illinois), 7 november 1948)[1] is een fictief persoon en een van de hoofdrollen in de Amerikaanse comedyserie Married... with Children. Al, de cynische schoenenverkoper, wordt gespeeld door Ed O'Neill.

De naam Al is hoogstwaarschijnlijk een afkorting. Volgens de schrijvers van de serie staat het voor Albert of alleen maar Al. In een aflevering over een nooit ingeleverd boek noemt de bibliothecaresse van zijn oude school hem Alphonse.

Al bevindt zich altijd in een situatie waar het leven hem in het gezicht slaat. Ooit heeft hij vier touchdowns gescoord in een footballmatch voor Polk High, de plaatselijke high school. Dit was ook het hoogtepunt in zijn leven. Na die wedstrijd kon hij door een blessure geen football meer spelen op professioneel niveau. Na de beroemde wedstrijd heeft hij zijn latere vrouw Peggy Wanker ontmoet, bij wie hij nog altijd is. In een aflevering vertelt Peggy dat hij toen achttien was en zij negen. Samen hebben ze een zoon, genaamd Bud, en een dochter, Kelly.

Hij is oprichter en voorzitter van NO MA'AM, een vereniging die zich verzet tegen vrouwenemancipatie. De naam van deze vereniging is een acroniem, samengesteld uit de woorden "National Organisation of Men Against Amazonian Masterhood".

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Bundyology.com. Geraadpleegd op 26 augustus 2008.