Naar inhoud springen

Al Khazneh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Al Khazneh
(Onderdeel van Petra)
Werelderfgoed cultuur
Al Khazneh
Land Vlag van Jordanië Jordanië
Coördinaten 30° 19′ NB, 35° 26′ OL
UNESCO-regio Arabische Staten
Criteria i, iii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 326
Inschrijving 1985 (9e sessie)
Kaart
Al Khazneh (Jordanië)
Al Khazneh
UNESCO-werelderfgoedlijst

Al Khazneh ("De Schatkamer", Arabisch: الخزنة) is het bekendste monument in de oude Jordaanse stad Petra. Net zoals de meeste omliggende gebouwen in deze stad, waaronder het klooster Ad Deir, werd deze structuur uitgehouwen uit een zandstenen rotswand. Het gebouw, dat diende als graftempel, heeft invloed gehad op de klassieke Griekse architectuur. Het is thans een toeristische attractie en sinds 2007, samen met de andere overblijfselen van Petra, onderdeel van de zeven nieuwe wereldwonderen.

De graftempel werd gebouwd in 85 / 84 v.Chr., waarschijnlijk in opdracht van koning Aretas III van de Nabateeërs. De voorgevel, uitgevoerd in een dubbele Korinthische orde, is 40 meter hoog en 25 meter breed.

Het gebouw dankt zijn naam aan de legende van de Bedoeïenen. Zij dachten dat de graftombe het werk moest zijn geweest van de farao van Egypte die in zijn achtervolging op Mozes en de Israëlieten, werd gehinderd door het feit dat hij al zijn schatten mee moest slepen. De farao, bekend met de krachten van de zwarte magie, bouwde toen de Schatkamer en sloeg in de urn op de top van het gebouw zijn schatten op. Daarna kon hij zijn achtervolging voortzetten.

Al Khazneh is gebruikt als locatie in de film Indiana Jones and the Last Crusade.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) UNESCO-site met info over Petra (whc.unesco.org)
  • (en) Petra (www.brown.edu)
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Petra op Wikimedia Commons.