Al Qaida in de Islamitische Maghreb

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Al Qaida in de Islamitische Maghreb
الجماعة السلفية للدعوة والقتال
Al Qaida in de Islamitische Maghreb
Oprichting 1998, heet sinds 2002: Al Qaida in de Islamitische Maghreb
Hoofdkantoor Algerije
Actief in Algerije, Tunesië, Marokko, Mali, Mauritanië, Niger en Libië. Cellen van AQIM zijn actief in West-Europa en de Verenigde Staten
Leider Abu Musab Abdel Wadoud
Ideologie Salafisme,
moslimfundamentalisme,
jihad
Doelstelling Oorspronkelijk: het vestigen van een islamitische staat in Algerije. De doelstelling is daarna telkens verbreed naar andere delen van Noord-Afrika en naar Europa.
Status Al Qaida in de Islamitische Maghreb staat op de terreurlijst van de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten, Rusland, Canada, Groot-Brittannië en Australië. De organisatie komt ook voor op de door de NCTb gehanteerde lijst van terroristische organisaties in Nederland. De Europese Unie heeft Al Qaida in de Islamitische Maghreb niet op de terreurlijst geplaatst.[1][2]
Methoden Terreur, bomaanslagen, zelfmoordaanslagen, guerrilla, moord, ontvoering
Financiering Onder andere: fondsenwerving, donaties, smokkel en witwassen van geld[3]
Website onbekend
Deze informatie is in belangrijke mate afkomstig van het NCTb
AQIM-strijders in de woestijn in Algerije

Al Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM, meestal AQMI via Frans al-Qaïda au Maghreb islamique) (Arabisch: تنظيم القاعدة في بلاد المغرب الإسلامي Tanẓīm al-Qā‘idah fī Bilād al-Maghrib al-Islāmī) is een Algerijns islamitische terroristische organisatie. Haar oorspronkelijke doel was het omverwerpen van het Algerijnse regime teneinde in Algerije een islamitische staat te vestigen.

De groep hangt de Salafijja-stroming binnen de islam aan. AQIM is de opvolger van de Groupe Salafiste pour la Prédication et le Combat (GSPC). In 2006 sloot de GSPC zich aan bij het wereldwijde terroristennetwerk van Al Qaida, in 2002 veranderde de GSPC haar naam in "Al Qaida in de Islamitische Maghreb".

Ontstaan van AQIM[bewerken | brontekst bewerken]

AQIM is voortgekomen uit de GSPC, die op haar beurt weer een afsplitsing is van de Groupe Islamique Armé (GIA). De GSPC werd in 1998 opgericht door Hassan Hattab, een voormalig lid van de Groupe Islamique Armé. De GSPC scheidde zich af van de GIA omdat zij het niet eens was met de door de GIA gepleegde massamoorden op burgers. Na Hattab nam Nabil Sahraoui de leiding over, deze Sahraoui kwam in juni 2004 om tijdens een gevecht met het Algerijnse leger en politie. Sinds 2004 is de leiding van de GSPC en daarna AQIM in handen van Abu Musab Abdel Wadoud (1970), Wadoud is ook bekend onder de naam Abdelmalek Droukdal.

De GSPC was in haar beginjaren vooral actief in de periferie van de Kabylië, een bergachtig gebied in het noorden van Algerije. De terreurgroep maakte zich schuldig aan aanslagen op het Algerijnse leger, de Algerijnse politie en Algerijnse autoriteiten. Vanaf 2003 werden ook burgers steeds vaker het doelwit van de GSPC/AQIM.

Aansluiting bij Al Qaida[bewerken | brontekst bewerken]

Al in 2003 zei de GSPC de terroristische activiteiten van Al Qaida te steunen. In september 2006 sloot de GSPC zich aan bij het wereldwijde terroristennetwerk van Al Qaida, in januari 2007 veranderde de groep haar naam in "Al Qaida in de Islamitische Maghreb". Of de AQIM en Al Qaida ook daadwerkelijk samenwerken of dat het alleen gaat om een symbolische aansluiting is niet met zekerheid te zeggen, wel is het aantal door AQIM uitgevoerde aanslagen sinds begin 2007 sterk toegenomen.[4] De huidige AQIM is actief in Algerije, Tunesië, Marokko, Mali, Mauritanië, Niger en Libië. Cellen van AQIM zijn ook actief in West-Europa, met name in Frankrijk en de Verenigde Staten. Net als de meeste islamitische terroristische organisaties die banden hebben met Al Qaida kent AQIM in het land van herkomst een hiërarchische structuur, de regionale groepen heten 'katibats'. Buiten Algerije kent de AQIM een celstructuur. Geschat wordt dat het huidige AQIM zo'n 4.000 leden heeft.

Doelstelling[bewerken | brontekst bewerken]

AQIM hangt het salafisme aan, het salafisme streeft naar een strikte naleving van de Koran gelijk de begintijd van de islam in de 7e eeuw na Chr. In aanvang wilden de GSPC en later de AQIM de seculiere regering van Algerije omverwerpen om op het grondgebied van Algerije een islamitische staat te vestigen. De doelen van AQIM hebben zich voortdurend verbreed, AQIM stelt zich nu ten doel alle in hun ogen afvallige regimes uit Noord-Afrika te verdrijven. Onder afvallige regimes verstaat de AQIM: regimes die niet gebaseerd zijn op de islam en de sharia. Verder voert AQIM een globale jihadistische strijd tegen westerse landen die volgens de AQIM de islam en de islamitische identiteit in gevaar brengen, dit zijn alle West-Europese landen en Amerika. Ook wil de AQIM Spanje verdrijven uit de enclaves Ceuta en Melilla in Marokko en het gebied Al-Andalus in Spanje 'heroveren'.[4]

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De AQIM houdt zich bezig met jihadistisch terrorisme, zelf zien zij hun strijd als een guerrillastrijd. De activiteiten van de AQIM bestaan onder andere uit:

  • Het ontvoeren van westerse toeristen, dit gebeurt vooral in het zuiden van Algerije. Voor deze ontvoerden wordt vervolgens losgeld gevraagd. In 2003 was de voorloper van AQIM, de GSPC, verantwoordelijk voor de ontvoering van 32 Europese toeristen in Algerije. De gijzelaars werden door het Algerijnse leger bevrijd.
  • Zelfmoord- en bomaanslagen in Algerije.
  • Terreuraanslagen en guerrillaoorlogvoering tegen het Algerijnse leger en de Algerijnse politie.
  • Liquidatie van Algerijnse politieke leiders.

Om aan geld te komen houdt AQIM zich bezig met smokkel (van wapens en goederen) en het witwassen van geld. Verder ontvangt AQIM donaties van Algerijnse emigranten die in Europa wonen.

Recente aanslagen[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2007 pleegde AQIM onder andere de volgende aanslagen:

Datum Beschrijving Locatie Slachtoffers
15 jan. 2016 Aanslagen en een gijzeling Ouagadougou, Burkina Faso 27 doden
20 nov. 2015 Gijzeling in een hotel Bamako, Mali 21 doden
02 juli 2015 Aanslag op VN-konvooi Goundam, Mali 6 doden
20 aug. 2008 Aanslag op een legerkazerne Bouira, Algerije 11 doden
19 aug. 2008 Zelfmoordaanslag op een politieschool Issers, Algerije 43 doden
17 aug. 2008 Aanslag op militairen Skida, Algerije 11 doden
10 aug. 2008 Zelfmoordaanslag op een politiepost Zemmouri el-Bahri, Algerije 8 doden
5 juni 2008 Aanslag in een kazerne Cap Djinet, Algerije 6 doden
febr. 2008 Moord op grenswachten Al-Wadi regio, Algerije 8 doden
11 dec. 2007 Twee bomaanslagen met auto's vol explosieven VN-gebouw en Constitutionele Raad in Algiers, Algerije 41 doden
8 sept. 2007 Aanslag op een kazerne Dellys, Algerije 32 doden
6 sept. 2007 Zelfmoordaanslag gericht tegen de Algerijnse president Batna, Algerije 22 doden
11 juli 2007 Zelfmoordaanslag op een kazerne Lakhdaria, Algerije 10 doden
11 april 2007 Aanslag op het hoofdkwartier van de Algerijnse premier Algiers, Algerije 33 doden