Aladin en de wonderlamp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie Aladin (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Aladin en de wonderlamp.
Aladin en zijn wonderlamp
Aladin en de prinses
Aladin en de geest (gemaakt van lego) in Legoland in Windsor

Aladin en de wonderlamp, ook geschreven als Aladdin of Alladin (Arabisch:علاء الدين), is een verhaal uit Duizend-en-een-nacht. Aladin is een zwerver die een lamp vindt waar een djinn in huist. Deze geest vermag wensen te vervullen.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Aladin is een kleermakerszoon, een straatschoffie dat steelt om te overleven. Op een dag komt er een tovenaar uit Afrika, die zegt Aladins oom te zijn. Samen met hem gaat Aladin op reis naar de woestijn. Daar laat hij hem afdalen in een grot om een bijzondere lamp op te halen. Aladin wordt streng gemaand niets aan te raken, behalve de desbetreffende lamp. Hij neemt echter onderweg in de grot zoveel schatten mee als hij kan, waardoor hij bijna niet omhoog komt. De tovenaar wordt hierdoor zo kwaad dat hij de grot dichtgooit.

Aladin heeft echter voor noodgevallen een ring van de tovenaar gekregen. Op het moment dat hij eraan draait verschijnt er een geest, die Aladin op diens verzoek naar huis brengt. Als Aladins moeder de lamp later oppoetst, verschijnt er een djinn die in staat is wensen te vervullen en die hen hiermee steeds weer uit de zorgen kan helpen.

Op een dag ziet Aladin een prinses. In sommige versies van het verhaal is zij de dochter van de keizer van China, in andere van de sultan, kalief of koning. Hij is op slag verliefd op haar. Om met haar te mogen trouwen eist haar vader dat hij laat zien hoe rijk hij is: zeven schalen diamanten moet hij brengen. Met behulp van de wonderlamp is dat geen probleem. Ook het bouwen van een paleis om met zijn nieuwe bruid in te wonen niet. Maar de tovenaar ligt op de loer. Hij troggelt hen handig de lamp af als Aladin afwezig is en laat het paleis inclusief de prinses met hem terug naar Afrika brengen.

Aladin gaat wanhopig op zoek, maar draait per ongeluk weer aan de ring. De ringgeest kan het paleis niet terugbrengen, maar Aladin wel naar het paleis. Daar verslaat Aladin samen met de prinses de tovenaar en laat alles weer terugbrengen om het verhaal van een goede afloop te voorzien.

De manier waarop de tovenaar verslagen wordt verschilt in de verschillende versies van het verhaal. In sommige versies krijgt hij een vergetelheidsdrank, of hij wordt dronken gevoerd en gedood, of verslagen in een gevecht.

Nederlandse vertaling[bewerken]

  • Het verhaal van Aladdin en de wonderlamp. Een vertelling van duizend en een nacht, uit het Arabisch vertaald door Richard van Leeuwen, 1994, ISBN 9789054603016


Wikisource Bronnen betreffende dit onderwerp zijn te vinden op pagina Les Mille et Une Nuits/Histoire d’Aladdin van de Franstalige Wikisource