Alan Lancaster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lancaster (midden) in 1988

Alan Charles Lancaster (Peckham, Londen, 7 februari 1949) is een Brits bassist en zanger. Hij is bekend als lid van de groep Status Quo.

Biografie[bewerken]

Alan Lancaster vormde in 1962 met Francis Rossi de groep The Scorpions. Na diverse bezettingswisselingen en naamswijzigingen werd in 1967, ondertussen met Rick Parfitt op gitaar en zang, John Coghlan op drums en Roy Lynes op toetsen, gekozen voor de naam Status Quo.

Samen met Rossi en Parfitt verzorgde hij de vocalen en tevens schreef hij mee aan de songs. Lancasters zang is te horen op o.a. 'Roadhouse blues', 'Bye bye Johnny', 'Backwater' en 'Just take me'. Lancaster verhuisde in de jaren 70 naar Australië. Dit zorgde in 1977 voor een probleem toen hij weigerde vanuit Australië naar Engeland te komen voor de opnamen van een videoclip voor het nummer 'Rockin' all over the world'. De opname werd uiteindelijk zonder hem gemaakt waarbij hij vervangen werd door een levensgrote basspelende marionet.

In de jaren 80 ontstonden er strubbelingen binnen de groep, waarbij met name Rossi en Lancaster onenigheid kregen. Na het optreden op Live Aid verslechterde de situatie dusdanig dat Lancaster de groep verliet. Omdat hij een van de oprichters was en hij merkte dat Rossi en Parfitt zonder hem met de naam Status Quo door wilden spande hij een rechtszaak aan, waarbij hij de bandnaam opeiste. Deze eis werd afgewezen. Lancaster vertrok daarna naar Australië, waar hij in groepen speelde als The Party Boys en The Bombers.

In 2010 staken geruchten de kop op dat Status Quo weer in de bezetting Rossi-Parfitt-Lancaster-Coghlan bijeen zou komen. De onderlinge conflicten werden opgelost waarna in 2013 en 2014 reünie-concerten gegeven werden. Dit kreeg echter geen vervolg vanwege Lancasters gezondheidsproblemen.

Persoonlijk leven[bewerken]

Lancaster woont met zijn echtgenote nog altijd in Australië. Hij treedt af en toe op met de band van oud-Quo-drummer John Coghlan, 'John Coghlan's Quo'