Alan Watts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Muurschildering van Alan Watts in Californië

Alan W. Watts (Chislehurst, Londen, 6 januari 1915Mount Tamalpais, 16 november 1973) was een Engels filosoof, schrijver, spreker, anglicaans priester, hoogleraar en beoefenaar van de vergelijkende godsdienstwetenschappen. Hij verdiepte zich met name in de filosofie van zen, het boeddhisme en het taoïsme, en heeft met zijn werk een belangrijke bijdrage geleverd aan de introductie en popularisering van Aziatische religie en filosofie in het Westen.

Hij publiceerde meer dan 25 boeken en vele artikelen over onderwerpen als identiteit, de uiteindelijke aard van de realiteit, hogere bewustzijnstoestanden, de zin en betekenis van het leven, godsbeelden en menselijk geluk.

Watts waarschuwde, mét andere grote pioniers op het gebied van religie en menselijk bewustzijn zoals Aldous Huxley, Timothy Leary, John Lilly en Gregory Bateson, al in een vroeg stadium voor de gevaren van een al te radicale onttovering dan wel reductionistische objectivering van de (westerse) werkelijkheid:

"Inability to accept the mystic experience is more than an intellectual handicap. Lack of awareness of the basic unity of organism and environment is a serious and dangerous hallucination. For in a civilization equipped with immense technological power, the sense of alienation between man and nature leads to the use of technology in a hostile spirit – to the "conquest" of nature instead of intelligent co-operation with nature." (Alan Watts, Psychedelics and Religious Experience, 1968)[1]

In 2023 werd een spreektekst van Watts verwerkt in het nummer Tales from the Real World van de technoartiest Laurent Garnier.

Bibliografie (Nederlands)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Zen-boeddhisme. Zeist, 1963 (De Haan)
  • Lof der onzekerheid (oorspronkelijke titel: The Wisdom of Insecurity). Meppel, 1977 (Boom).
  • Het boek over het taboe op het weten wie je bent. Amsterdam, 1982 (Bert Bakker).
  • Zelfkennis, het laatste taboe. Heemstede, 1993 (Altamira).
  • Oosters en westers denken: de betekenis van de oosterse filosofie voor het westen. Den Haag, 2000 (Synthese). Een selectie uit de lezingen van Alan Watts, gehouden voor diverse universiteiten in de VS in de periode 1965-1972.
  • Word wat je bent. Amsterdam, 2004 (Samsara). Compilatie van twintig artikelen van Alan Watts.
  • Tao als water (oorspronkelijke titel: Tao: The Watercourse Way). Nieuwerkerk a/d IJssel, 2016 (Synthese).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]