Alaotrabamboemaki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alaotrabamboemaki
IUCN-status: Kritiek[1] (2014)
Alaotrabamboemaki (Hapalemur alaotrensis)
Alaotrabamboemaki (Hapalemur alaotrensis)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Onderorde:Strepsirrhini (Halfapen)
Infraorde:Lemuriformes (Lemuren)
Superfamilie:Lemuroidea
Familie:Lemuridae (Maki's)
Geslacht:Hapalemur (Halfmaki's)
Soort
Hapalemur alaotrensis
(Rumpler, 1975)
Verspreidingskaart van Alaotrabamboemaki
Verspreidingskaart van Alaotrabamboemaki
Afbeeldingen Alaotrabamboemaki op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Alaotrabamboemaki op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Alaotrabamboemaki (Hapalemur alaotrensis) is een halfmaki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar. De soortstatus van deze maki is betwist. Volgens DNA-onderzoek uit 2002 is het eerder een ondersoort van de grijze halfmaki (Hapalemur griseus alaotrensis).[2][3]

Beschrijving[bewerken]

Alaotrabamboemaki in de Szeged dierentuin (Szeged, Hongarije)

De Alaotrabamboemaki behoort tot de halfmaki's, ook wel bamboemaki's genoemd. Hij heeft een dichte, wollige, bruine vacht. De vacht is grijsbruin op de rug, lichter in het gezicht en op de borst en kastanjebruin op de kop en rond de nek.

Een volwassen Alaotrabamboemaki heeft een kop-romplengte van tussen de 38 en 40 centimeter, een staartlengte van 39 tot 41 centimeter en een lichaamsgewicht van 1,1 tot 1,4 kilogram.

Leefgebied[bewerken]

De Alaotrabamboemaki leeft in de papyrusrietmoerassen rond het Alaotrameer in het oostelijke gebied met regenbos (zie kaartje),[4] een gebied dat 200 km² groot is met heuvels tot op een hoogte van 750 m boven de zeespiegel.

De Alaotrabamboemaki is vooral overdag actief, maar ook 's nachts. Deze halfmaki voedt zich uitsluitend met vier verschillende soorten planten: de stengels en het merg van een papyrus (Cyperus madagascariensis), zachte worteluitlopers van gewoon riet (Phragmites communis) en twee soorten gras (Echinocochla crusgalli en Leersia hexandra)

De Alaotrabamboemaki leeft in familiegroepjes, bestaande uit hoogstens 12 individuen. In 2004 wordt de dichtheid geschat op ca. 45 individuen/km² (7.500 tot 11.000 in het hele gebied).

Bedreigingen[bewerken]

De Alaotrabamboemaki wordt in zijn voortbestaan bedreigd door de vernietiging van zijn leefgebied door drooglegging, omzetting in weidegrond of ander landbouwkundig gebruik zoals rijstbouw. Ook wordt er op gejaagd; volgens een schatting uit 2001 worden er per jaar 1000 dieren gevangen. De achteruitgang in aantal is 50% in een periode van minder dan tien jaar (minstens 6,7% per jaar) Daarom staat de Alaotrabamboemaki als ernstig bedreigd op de internationale rode lijst.[1]