Alarmnummer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een alarmnummer of noodnummer is het telefoonnummer van de hulpdiensten (politie, ambulance en brandweer). In de meeste Europese landen is dat 112.

Geschiedenis[bewerken]

In het Verenigd Koninkrijk bedacht men in 1937 voor het eerst het concept van een centraal oproepnummer om de hulp- en veiligheidsdiensten te bereiken, na een brand in Londen waarbij 5 vrouwen om het leven kwamen. Dit werd op 30 juni 1937 in Londen geïntroduceerd als het nummer 999.[1] In België werd een centraal oproepnummer voor dringende hulpverlening geïntroduceerd in 1958.[2]. Het was de Hasseltse politicus Paul Meyers, op dat moment minister van Openbare Werken, die in 1958 na een nachtelijke ministerraad moeilijk dringende hulp bij een verongelukte auto kon krijgen. Het oproepnummer diende eenvoudig en niet zoneafhankelijk te zijn. Men koos voor de gratis nummers 900 (voor dringende brandweer- en medische hulp) en 901 (voor dringende politionele hulp). Later, halfverwege de jaren 80[3], werden nummers veranderd in respectievelijk 100 en 101. Nog later werd het Europese noodnummer 112 ingevoerd, dat parallel werd gesteld met het nummer 100.

Dankzij het centraliseren van de dringende hulpvragen en het uniforme oproepnummer voor het hele land, kon er makkelijker en efficiënter een beroep gedaan worden op brandweer, politie en medische hulpverlening.

De oudere bevolking spreekt in België vaak nog over 'de 900', ondanks dat dit nummer al lange tijd niet meer in gebruik is.

Andere landen volgden het voorbeeld van een centraal alarmnummer. In Nederland werd aanvankelijk in een aantal regio's 0011 (op proef) als alarmnummer in gebruik genomen. In 1990 werd het centraal alarmnummer algemeen ingevoerd, het werd echter veranderd in 06-11 omdat de internationale toegangscode veranderde van 09 in 00. Later, in 1997, veranderde het Nederlandse alarmnummer in 112. Dit nummer is inmiddels in vrijwel alle Europese landen actief. Het wordt vaak geadverteerd met streepjes tussen de cijfers: 1-1-2, maar het nummer moet achter elkaar worden gekozen zonder op kiestonen te wachten.

In Nederland is ook een algemeen politienummer van kracht voor niet-spoedeisende zaken, 0900-8844.

Werking van een alarmnummer[bewerken]

België[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Dienst 100/112 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een dringende oproep via het alarmnummer 100 of 112, komt uit in een Hulpcentrum 100/112 (afgekort HC-100/112). Iedere provincie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben hun eigen HC-100/112 in de provinciehoofdstad, behalve Waals-Brabant, waar sinds de opdeling van de provincie Brabant in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant nog steeds geen HC-100/112 is opgericht. Het Hulpcentrum 100/112 kan onmiddellijk een ambulance, MUG-team of een brandweerploeg ter plaatse sturen. Indien ook politiebijstand nodig is, kunnen zij contact opnemen met het CIC van de politiediensten.

1rightarrow blue.svg Zie Communicatie- en Informatiecentrum voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een dringende oproep via het alarmnummer 101 komt uit in een Communicatie- en Informatiecentrum (afgekort CIC). Elke provincie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft één CIC. De operatoren van het CIC (burgerpersoneel en politieagenten) beantwoorden de telefoonoproepen en geven deze door aan de dispatching. De dispatching heeft rechtstreeks contact met de politieploegen op de baan.

Het is de bedoeling dat in de toekomst het HC-100/112 en het CIC van eenzelfde provincie samensmelten tot één noodcentrale. Hiervoor moeten wel nog heel wat aanpassingen gebeuren, zoals het samenvoegen van de verschillende meldkamers. Anno 2013 is in de provincies Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Namen het fysiek samenvoegen van de twee meldkamers al voltooid.[4]

Nederland[bewerken]

De beller van het nummer 112 op een vast toestel komt automatisch uit bij de 112-centrale van de regio waaruit de beller belt. De bepaling van de regio wordt gedaan door de telecomprovider. De code van de regio komt overeen met de code van de Veiligheidsregio waarin de beller zich bevindt, op basis van het netnummer. Voor netnummers zonder geografische betekenis zoals 088, 085 en 06, zal worden doorgeschakeld naar regiocode 0: de landelijke meldkamer. Er is ook een regiocode 26, welke staat voor het uitwijk-centrum van de landelijke centrale. De telecomprovider zet vervolgens het gesprek door naar nummer +311412<regiocode>112, waarbij <regiocode> een 2-cijferige notatie heeft. Om misbruik te voorkomen schermen veel telecomproviders deze nummers af, zodat deze niet direct gebeld kunnen worden. De centralist van de 112-centrale vraagt welke hulpdienst de beller wil spreken, om deze vervolgens door te schakelen naar de meldkamer van politie, brandweer of ambulance. De 112-centrale is in alle regio's onderdeel van de regionale meldkamer van de noodhulpdiensten. Wie met een gsm het nummer 112 belt krijgt verbinding met de 112-centrale van het Korps landelijke politiediensten in Driebergen tegenwoordig met de naam Politie/Landelijke Eenheid, die de melder direct doorverbindt met de juiste meldkamer en discipline. Dit geldt eveneens voor mobiele oproepen naar het landelijke, niet-spoedeisende nummer 0900-8844 voor de politie.

Het alarmnummer is altijd oproepbaar en enkel bedoeld voor spoedeisende hulp. Het misbruik maken van de dienst is dan ook strafbaar. Zowel 112-centrales als de meldkamers beschikken over de mogelijkheid om de gebruikte telefoon te identificeren. Uit een onderzoek blijkt dat 77% van de binnenkomende gesprekken bij de alarmcentrales vals is. Soms wordt opzettelijk vals alarm gegeven, maar ook is er vaak sprake van zogenaamde broekzakbellers. Het bellen van 112 kost het voor die telefonieaanbieder gebruikelijke gesprekstarief. Echter, ook vanaf een mobiele telefoon die geen beltegoed meer heeft, buiten bereik van zijn eigen netwerk is of die geen SIM-kaart heeft blijft het mogelijk 112 te bellen, en dan worden er geen telefoonkosten in rekening gebracht. Het telefoongesprek staat overigens altijd op de (indien van toepassing) gespecificeerde gespreksnota vermeld. Dit geldt voor het bellen via een mobiele telefoon en een vaste telefoonlijn van KPN, alsook voor internetbellen.

Opgemerkt moet worden dat 112 bellen via VoIP (internet bellen) beduidend minder betrouwbaar is. Dit komt doordat een VoIP-account wel een regio kan meegeven, maar een VoIP-telefoon eenvoudig te verplaatsen is. Het is VoIP-operators verplicht om bij de uitgifte van een VoIP-account aan te geven in welke 112-regio deze geplaatst wordt. Is dit niet bekend, dan staat dit op landelijk.

Spoedeisende hulp voor doven en slechthorenden kan worden ingeroepen door middel van speciale teksttelefoons waarover degenen die het betreft reeds beschikken: 0800-8112. Niet-spoedeisende hulp voor doven en slechthorenden via de teksttelefoon gaat via 0900–1844 (beide alleen in Nederland).

Saba, Sint Eustatius en Bonaire[bewerken]

In Caribisch Nederland wordt niet 112, maar 911 gebruikt als alarmnummer. Iemand die 112 belt wordt echter wel doorgeschakeld naar 911.

Alarmnummers[bewerken]

112[bewerken]

1-1-2-logo

In het grootste deel van Europa is 112 het alarmnummer. Het draaien van het nummer 100 of 900 duurt op een telefoon met kiesschijf lang en men wenste dan ook een sneller nummer. 111 is het snelst draaibare driecijferige telefoonnummer, maar het wordt ook gekozen als men per ongeluk een paar keer op het haakcontact drukt (bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken van het toestel). Het volgende snelst draaibare nummer is 112.

Het driecijferige nummer 112 geldt ook voor mobiele telefoons (gsm's). De meeste gsm's hebben een lijstje van telefoonnummers die gebruikt kunnen worden als noodnummer (naast 112 bijvoorbeeld ook 911, gebruikt in de VS, en 110 in Azië). Deze nummers zijn in de Benelux en Duitsland zelfs oproepbaar met gsm's zonder geldig abonnement, zonder de pincode te kennen, zonder dat de standaardoperator bereikbaar is en zonder de gsm te deblokkeren. Om misbruik te voorkomen is het in België niet mogelijk het noodnummer te bellen vanaf een gsm zonder simkaart. Oproepen naar deze nummers krijgen prioriteit, en gsm-operatoren houden altijd reserve om dergelijke oproepen door te sturen. Daarbij is de locatie via zendpalen direct nauwkeurig te bepalen.

Het nummer is van kracht in bijna heel Europa: Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Macedonië, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Oekraïne, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Turkije, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Ook andere landen buiten Europa hebben dit nummer overgenomen, of het wordt doorgeschakeld naar het noodnummer in dat land (zoals in de Verenigde Staten naar 911).

000[bewerken]

In Australië is het alarmnummer 000. Wanneer men echter 911 vanaf een mobiele telefoon belt wordt dit doorgeschakeld naar 000.

01, 02, 03, 04[bewerken]

In Rusland zijn dit de nationale nummers voor: (1)01 Brandweer, (1)02 Politie, (1)03 Ambulance en (1)04 Gas. Deze nummers worden op dit moment bereikbaar gemaakt in alle 67 regio's via het nummer 112. De laatste regio zal in 2017 gereed zijn. Ga er niet vanuit dat de operators een andere taal spreken dan Russisch. In Moskou werkt het nummer 991 en/of 999 speciaal voor toeristen. Áls dit wordt beantwoord, is dit in het Engels.

113[bewerken]

In Italië is dit het nummer van de nationale politie (Polizia di Stato). De Carabinieri hebben nummer 112.

115[bewerken]

Het alarmnummer van Suriname en het brandweernummer in Italië.

117[bewerken]

Landelijk telefoonnummer van de Italiaanse instantie die te vergelijken is met de FIOD in Nederland.[5]

118[bewerken]

Dit nummer wordt gebruikt voor de ambulancedienst van Italië.

119[bewerken]

119 wordt gebruikt in Oost-Azië door Zuid-Korea, Japan, China, Taiwan en daarnaast ook in Jamaica.

144[bewerken]

Het alarmnummer van de dierenpolitie in Nederland. Dit telefoonnummer is op 11 november 2011 ingesteld.

767[bewerken]

Voor gebruikers van Iridium (vaak voor mensen op zee of bergen, waar alleen satellietcommunicatie mogelijk is), bestaat het nummer 767 (overeenkomstig met de sms-toetsen van SOS). Mensen die dit nummer bellen kunnen hulp krijgen in noodsituaties. Overal ter wereld werkt dit nummer.

911[bewerken]

911 is het alarmnummer voor de Verenigde Staten, Canada en Curaçao

Het alarmnummer voor de Verenigde Staten, Canada en Curaçao.

999[bewerken]

999 werkt parallel met 112 in Groot-Brittannië, Ierland en Polen. Het Britse telefoonbedrijf verstrekte instructies om op de tast 999 te kiezen met de vanouds gebruikelijke kiesschijf: steek de wijsvinger en de middelvinger van de rechterhand in de laatste twee gaatjes en draai met de wijsvinger. Doe dit drie keer.

1515[bewerken]

Staatsbosbeheer in Italië

1530[bewerken]

Guardia costiera in Italië

2222 / intern alarmnummer[bewerken]

Grote bedrijfsnetwerken hebben vaak een eigen intern alarmnummer. Dat maakt het mogelijk om met 1 telefoontje zowel intern (BHV) als extern te alarmeren. Op deze manier kan ook gealarmeerd worden via telefoontoestellen waarmee niet extern gebeld mag worden.

Heel vaak is dat nummer 2222 (als interne toestelnummers vier cijfers hebben). Meestal geeft dit nummer verbinding met de portier of receptie, die dan tevens fungeert als alarmcentrale.

Er is een eenvoudige verklaring voor dit nummer. Nummers die met 1 beginnen kunnen niet voorkomen: de interne telefooncentrale heeft deze nummers gereserveerd voor speciale functies. De interne toestelnummers beginnen dus met 2 of een hoger cijfer. Het nummer 2222 ligt dan voor de hand als gemakkelijk te onthouden alarmnummer.

3333[bewerken]

3333 is het alarmnummer in Nieuw-Zeeland. Wanneer men in Nieuw-Zeeland 112, 911 of 08 vanaf een mobiele telefoon belt wordt dit automatisch doorgeschakeld naar 3333.

Andere noodnummers[bewerken]

Ook voor andere situaties zijn er soms noodnummers.

In België:

  • In België is het noodnummer 110 opgericht voor vermiste kinderen. Voor de uitbreiding naar de hele Europese Unie werd dit nummer 116000. In België is de beantwoording van dit nummer een taak van Child Focus.
  • Een andere erkende gratis nooddienst in België is de Zelfmoordlijn, bereikbaar op het nummer 1813, voor mensen die aan zelfdoding denken, hun familie en nabestaanden. Ook is er een noodnummer dat men in geval van levensproblemen kan bellen (106 Tele-onthaal).
  • Voor dringend professioneel advies bij vergiftigingen is er het nummer 070 245 245, dat beantwoord wordt door het Antigifcentrum.
  • Voor niet-dringende oproepen, zoals ziekenvervoer, is er het nummer 105 van het Rode Kruis.

In Nederland:

Externe links[bewerken]