Naar inhoud springen

Albert-Ernest Carrier-Belleuse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Albert-Ernest Carrier-Belleuse
Carrier-Belleuse ca. 1870
Persoonsgegevens
Volledige naam Albert-Ernest Carrier de Belleuse
Geboren Anizy-le-Château, Aisne, Frankrijk, 12 juni 1824
Overleden Sevres, Frankrijk, 4 juni 1887
Geboorteland Vlag van Frankrijk Frankrijk
Nationaliteit Vlag van Frankrijk Frankrijk
Beroep(en) beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Jaren actief voor 1868 "Carrier" of "A. Carrier", na 1868 "Carrier-Belleuse". Carrier-Belleuse"
Stijl(en) Realisme, neo-Barok en Rococo
Bekende werken De Ontvoering van Hippodameia
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Albert-Ernest Carrier-Belleuse geboren Albert-Ernest Carrier de Belleuse (Anizy-le-Château, 12 juni 1824 - Sevres, 4 juni 1887) was een Franse beeldhouwer. Hij was een van de stichtende leden van de Société Nationale des Beaux-Arts, en werd benoemd tot Officier in het Legioen van Eer.

Carrier-Belleuse werd geboren op 12 juni 1824 in Anizy-le-Château, Aisne, Frankrijk. Hij begon zijn opleiding als leerling goudsmid.[1] Carrier-Belleuse was een leerling van David d' Angers en studeerde korte tijd aan de École des Beaux-Arts. Zijn carrière is indrukwekkend door zijn veelzijdigheid en zijn werk buiten Frankrijk: in Engeland tussen 1850 en 1855[1] (werken voor Mintons) en in 1871 rondom Brussel. Zijn naam is waarschijnlijk het bekendst doordat August Rodin als zijn assistent voor hem werkte tussen 1864 en 1870. De twee reisden naar Brussel in 1871[2] en volgens sommige bronnen assisteerde Rodin bij het bouwkundig sculptuur dat Carrier-Belleuse maakte voor de Beurs van Brussel.

Carrier-Belleuse maakte veel stukken in terracotta, de meest bekende ervan zou De Ontvoering van Hippodameia zijn, een beeltenis van de Griekse mythologische scene van een centaur die Hippodameia ontvoert op de dag van haar huwelijk. Hij werd in 1876 ook tot artistiek directeur benoemd bij de Manufacture nationale de Sèvres.

Société Nationale des Beaux-Arts

[bewerken | brontekst bewerken]

In 1862 was Carrier-Belleuse een van de oprichtende leden van de Société Nationale des Beaux-Arts en werd benoemd tot officier in het Légion d' honneur. De Bronzen beelden die hij voor 1868 maakte waren altijd gesigneerd met "Carrier" of "A. Carrier", maar na 1868 was zijn handtekening veranderd in "Carrier-Belleuse". Carrier-Belleuse".

Artistieke stijl

[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn werk omvatte alle manieren van sculpturale onderwerpen en materialen en zijn naturalisme verenigde een waaier aan stijlen: ongedwongen Realisme, weelderige neo-Barok en Rococo elegantie.[1]

Hij onderwees ook zijn zonen, de schilders Louis-Robert Carrier-Belleuse en Pierre Carrier-Belleuse.[1]

(niet-exhaustive lijst)

  • (en) The R.W. Norton Art Gallery: Albert-Ernest Carrier-Belleuse's biografie
Zie de categorie Albert-Ernest Carrier-Belleuse van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.