Albert-Jan Evenhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Albert-Jan Evenhuis
Albert-Jan Evenhuis in 1983.
Albert-Jan Evenhuis in 1983.
Algemene informatie
Volledige naam Albert-Jan Evenhuis
Geboren Noord-Sleen, 8 december 1941
Overleden Doetinchem, 13 januari 2011
Partij VVD
Politieke functies
1970 - 1983 lid Provinciale Staten van Drenthe
1973 - 1986 lid Tweede Kamer der Staten-Generaal
1986 - 1989 staatssecretaris van Economische zaken
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Beluister

(info)

Albert-Jan Evenhuis (Noord-Sleen, 8 december 1941 - Doetinchem, 13 januari 2011) was een Nederlands politicus en staatssecretaris voor de VVD.

Voor hij Tweede Kamerlid werd was Evenhuis onderwijzer en leraar geschiedenis. Hij kruiste in de Kamer aanvankelijk vooral de degens met minister Van Kemenade over de middenschool. Hij hield zich later ook met binnenlands bestuur, landbouw, recreatie en defensie bezig en was voorzitter van de Defensiecommissie. Als vicefractievoorzitter was hij de vertrouweling van Ed Nijpels. In het tweede kabinet-Lubbers was hij staatssecretaris voor midden- en kleinbedrijf.

Als bewindspersoon was Evenhuis, samen met staatssecretaris Dees, verantwoordelijk voor de invoering van de Tabakswet van 1988, die het roken in openbare gebouwen beperkte, voorschreef dat op verpakkingen van tabaksproducten een waarschuwing moest komen, radio- en televisiereclame voor tabaksproducten verbood en verkoop van tabaksproducten in de gezondheidszorg, instellingen van maatschappelijke dienstverlening, sportkantines en scholen verbood. Het wetsvoorstel was in 1984 ingediend door de staatssecretarissen Van der Reijden en Van Zeil.

Staatssecretaris Evenhuis opent Nebato Tech in Utrecht door gebakjes met slagroom te bespuiten

Aftreden[bewerken]

Evenhuis moest aftreden na publicaties in NRC Handelsblad over een dubieuze lening. De krant onthulde dat een lening van 225.000 gulden niet alleen voor de zwager van Evenhuis bedoeld was, zoals Evenhuis op vragen van D66-Kamerlid Maarten Engwirda had geantwoord, maar ook voor Evenhuis zelf. Omdat het bedrijf waarvan Evenhuis geleend had (Giethoorn Beheer BV) in 1987 een investeringssubsidie had gekregen ontstond de indruk van belangenverstrengeling.

Evenhuis was de eerste demissionaire bewindsman die moest aftreden in de Nederlandse politieke geschiedenis[1]. Hij werd later vrijgesproken, maar had inmiddels de politiek al verlaten.

In 1997 werden Evenhuis, zijn zwager, en de oud-directeur van de Groningse Kredietbank gedagvaard. Zowel in deze rechtszaak als in hoger beroep werd Evenhuis vrijgesproken van oplichting. Wel werd hij veroordeeld tot een boete van 50.000 gulden wegens belastingfraude.

Evenhuis was gehuwd met Aaltina Evenhuis-Meppelink, sinds oktober 2005 waarnemend burgemeester van Vlist. Het paar had twee kinderen. Hij overleed op 69-jarige leeftijd aan kanker.


Voorganger:
P.H. van Zeil
staatssecretaris van Economische zaken
(MKB, binnenlandse handel, consumentenbeleid en toerisme)
1986-1989
Opvolger:
-