Albert Cuypmarkt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Albert Cuypmarkt

De Albert Cuypmarkt is een dagmarkt in Amsterdam op het gedeelte van de Albert Cuypstraat tussen de Ferdinand Bolstraat en de Van Woustraat in De Pijp in het stadsdeel Zuid. De straat en de markt zijn vernoemd naar Albert Cuyp, een kunstschilder uit de 17e eeuw.

De markt begon als een losse verzameling straatventers en handkarren. Dit ontaardde in het begin van de 20e eeuw in een chaos, waarop het gemeentebestuur in 1905 besloot een vrije markt te vestigen, die in eerste instantie alleen op zaterdagavond gehouden werd.

De Albert Cuypstraat, de Dapperstraat, de Ten Katestraat en de Lindengracht werden in 1910 als 'ventstraat' aangewezen.

In 1912 werd de markt een dagmarkt die 6 dagen per week geopend is. Oorspronkelijk was de straat toegankelijk tijdens de markt, maar al vele jaren is de straat volledig voor verkeer afgesloten indien de markt open is.

De markt is de drukste van geheel Nederland en naar verluidt de grootste dagmarkt van Europa. Het is een belangrijke toeristenattractie. Op 23 september 2005 werd op de Albert Cuypmarkt, in de Albert Cuypstraat, een standbeeld van volkszanger André Hazes onthuld. Hazes bracht zijn jeugd door in De Pijp. Zijn zangtalent werd in 1959 ontdekt door Johnny Kraaijkamp sr., toen André op de Albert Cuypmarkt stond te zingen.

Beeld Hazes op de Albert Cuypmarkt

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • 100 Jaar Albert Cuyp Markt, Marcella van der Weg en Maria Douwes. Uitgeverij Bas Lubberhuizen, Amsterdam (2005). ISBN 9789059370913.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Albert Cuyp markt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.