Albert Kikkert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Albert Kikkert
Albert Kikkert (portret van vóór 1815)
Albert Kikkert (portret van vóór 1815)
Geboren 17 november 1761
Vlieland
Overleden 18 december 1819
Curaçao
Land/zijde Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Bataafse Republiek
Koninkrijk Holland
Vlag van Nederland Nederland
Onderdeel Naval Jack of the Netherlands.svg Koninklijke Marine
Dienstjaren 1776-1819
Rang Nl-marine-vloot-vice-admiraal.svg Viceadmiraal
Onderscheidingen Militaire Willems-Orde
Portaal  Portaalicoon   Marine

Albert Lambertsz Kikkert (Vlieland, 17 november 1761 - Curaçao, 18 december 1819), veteraan van de slag bij de Doggersbank, werd op 8 juli 1815 door koning Willem I tot commandeur in de Militaire Willems-Orde benoemd[1].

Kikkert werd niet, zoals zoveel adellijke officieren, ontslagen door de regering van de Bataafse Republiek. Hij bleef in Nederlandse dienst en was gestationeerd op Curaçao als kolonel en kapitein ter zee van 's land fregat Ceres.

Tijdens de Curaçaose slavenopstand van 1795 kwamen ook slaven van zijn plantage St. Juan in opstand, waaronder een van de leiders van de opstand Bastian Karpata. De "kapitein" van de opstandelingen, Tula, was eigendom van Kikkerts zwager Casper van Uytrecht.

Op 19 oktober 1802 werd Albert Kikkert schout-bij-nacht en bevelhebber van de schepen die "ten noorden van het IJ tussen Texel en Delfzijl waren gestationeerd. In 1807 werd hij tot viceadmiraal benoemd met verantwoordelijkheid voor de schepen "voor Amsterdam, op de Zuiderzee, en de Waddenzee tot Hamburg".

Op 10 april 1808 benoemde koning Lodewijk Napoleon van Holland Kikkert tot directeur en commandant van de marine in het Zuiderdepartement met als standplaats Rotterdam.

Op 12 september 1808, bijna twee jaar voor de inlijving van Nederland bij het Franse keizerrijk, trad Kikkert als viceadmiraal in Franse dienst. Hij werd maritiem onderprefect van het tweede arrondissement met als standplaats wederom Rotterdam.

In 1813 liet het voorlopig bewind de Franse admiraal arresteren en gevangenzetten. Nadat hij te kennen had gegeven Napoleon niet meer te steunen werd hij opnieuw in zijn functie benoemd.

Albert Kikkert werd door koning Willem I der Nederlanden tot "gouverneur-generaal van Curaçao en Onderhorigheden" benoemd. Op Curaçao was hij een actief lid van de loge "De Vergenoeging nr. 22" Vanwege zijn bijzondere verdiensten voor zowel de toenmalige kolonie, de Koninklijke Marine, als de vrijmetselarij heeft de broederschap der vrijmetselaars op Curaçao, ter gelegenheid van het 250-jarig Jubileum van de Orde, een borstbeeld van hem laten vervaardigen dat in een park op het eiland is opgesteld.

Het huidige Hotel Avila Beach is gebouwd op de resten van zijn oude woning en hier is nog steeds het oude huis in originele staat te zien.

Behalve de Militaire Willems-Orde droeg Kikkert de Doggersbank-medaille, het Franse Legioen van Eer waarvan hij "Lid met Gouden Adelaar", later "Commandant" of "Commandeur" was en Commandeur van de Hollandse Orde van de Unie.