Albert Mol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Albert Mol
Albert Mol in 1962
Albert Mol in 1962
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Film
Een standbeeld van Mol in Giethoorn.

Albert Mol (Amsterdam, 3 januari 1917Laren (Gelderland), 9 maart 2004) was een Nederlands acteur, danser, cabaretier en schrijver.

Als danser trad Albert Mol vanaf de jaren dertig op in o.a. Italië, Zweden, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Ook werkte hij als choreograaf. Hij danste zelfs kortstondig in de Scala in Milaan, maar kon daar niet blijven omdat hij vanwege zijn seksuele geaardheid geschaduwd werd door agenten van de plaatselijke zedenpolitie.

In eigen land werd hij bekend in de films Het wonderlijke leven van Willem Parel (1955) en Fanfare (1958) van Bert Haanstra. Hij trad in die tijd ook veelvuldig op in het ensemble van Wim Sonneveld. Grote bekendheid kreeg Mol met zijn rol als panellid van het jaren 70-spelletje 'Wie van de Drie', dat tot begin jaren tachtig zou voortbestaan. Na Wie van de drie was hij vaste medewerker van de 1,2,3 show. Later speelde hij ook mee in de film Op hoop van zegen (1986). In de nadagen van zijn loopbaan had Mol gastrollen in de comedyseries Toen was geluk heel gewoon en We zijn weer thuis. Hij had een succesvolle rol in een aflevering van de docudrama-serie 30 minuten van Arjan Ederveen (1995). In 1997 was Albert Mol wederom voor enkele afleveringen panellid in een remake van Wie van de drie.

Hij was van 1948 tot 1955 gehuwd met Lucy Bor. Ze hadden samen een dochter: de actrice Kika Mol (1949). Op 16 maart 1998 sloot Albert met zijn vriend Guerdon Bill (Geurt voor vrienden), met wie hij al dertig jaar samenwoonde, een geregistreerd partnerschap in het gemeentehuis van Zutphen. Mol was een van de eerste televisiepersoonlijkheden die er openlijk voor uitkwam homoseksueel te zijn. Bill overleed op zondag 17 augustus 2003 op 67-jarige leeftijd. Albert Mol heeft zijn grote liefde amper een half jaar overleefd.

De laatste levensjaren werden getekend door een langzaam aftakelen en veel ziekteperiodes. Mol leefde een teruggetrokken bestaan in Laren in Gelderland. Op 9 maart 2004, dertig jaar en een dag na de dood van zijn collega en vriend Wim Sonneveld, overleed Mol in zijn woonplaats. Hij werd gecremeerd in Dieren. Tot op hoge leeftijd was hij actief voor de emancipatie van de homoseksuelen.

Mol heeft diverse boeken geschreven. Eén daarvan, Wat Zien Ik!?, werd in 1971 verfilmd door Paul Verhoeven. Toen Mol werd gevraagd of hij toestemming gaf voor het maken van een gelijknamige musical, reageerde hij met "Tuurlijk! Het zal tijd worden!". In 2006 kwam de musical uit, maar het resultaat heeft Mol echter niet meer gezien.

Boeken[bewerken]

  • Breek me de bek niet open (met Frans Mulder)
  • Het doek viel te vroeg
  • Wat Zien Ik!?
  • Haar van Boven
  • Blonde Greet
  • Dag dag welterusten
  • Mengele broek en pintje billen (autobiografisch)

Boek over Albert Mol[bewerken]

Over Albert Mol[bewerken]

Externe links[bewerken]