Albert Thys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Albert Thys.

Albert Jean-Baptiste Joseph Thys (Dalhem, 28 november 1849Brussel, 10 februari 1915) was een Belgisch koloniaal pionier en mijnondernemer.

Albert Thys was een groot voorstander van de eerste Belgische expedities naar de Onafhankelijke Congostaat. In 1883 werd hij benoemd tot adjudant van koning Leopold II wiens belangen hij in Congo behartigde tot in 1904. Meer nog dan militair lijkt hij een industrieel te zijn geweest. David Van Reybrouck noemt hem in zijn standaardwerk Congo. Een geschiedenis "militair en captain of industry". Onder leiding van Thys werd de spoorweg tussen Matadi en Leopoldstad (het huidige Kinshasa) aangelegd. Halverwege deze spoorlijn bouwde men tussen 1895 en 1898 een stadje dat naar Thys werd genoemd: Thysstad, het tegenwoordige Mbanza-Ngungu. Eveneens onder leiding van Thys werd de Compagnie du Congo pour le Commerce et l'Industrie gesticht. Maar Thys ondernam veel meer. Zo richtte hij privé de investeringsmaatschappij Compagnie de Katanga op en verder was hij, in eigen land, oprichter en eerste president van de Société des charbonnages réunis Laura et Vereeniging S.A. (opgericht te St. Gilles-Brussel d.d. 26 juni 1899). Deze maatschappij exploiteerde in het Nederlandse Eygelshoven de twee steenkolenmijnen Laura en Julia.

Gezin[bewerken]

Albert Thys huwde in 1877 met Joséphine Henriette Rosalie "Julie" Mottin (1856-1908), het echtpaar kreeg zes kinderen. De mijn Julia in Eygelshoven is naar Julie Mottin vernoemd.

Zie ook[bewerken]