Albert Thys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Unbalanced scales.svg De neutraliteit van dit artikel wordt betwist.
Zie de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie.
Gen. Albert Jean-Baptiste Joseph Thys
Commune52.png
Bijnaam Baron
Geboren 28 november 1849
Dalhem
Overleden 10 februari 1915
Brussel
Land/zijde Vlag van België België Vlag van Belgisch-Congo Belgisch-Congo
Rang Generaal
Eenheid Force Publique

Albert Jean-Baptiste Joseph Thys (Dalhem, 28 november 1849Brussel, 10 februari 1915) was een Belgisch koloniaal officier en ondernemer; samen met Leopold II is hij verantwoordelijk voor staatsmisdrijven tijdens de kolonisatie van de zg. Onafhankelijke Congostaat.[1][2] Albert Thys was tevens oprichter van de Compagnie du Katanga dat de exploratie en bezetting van Katanga als functie had.[3]

Gedurende lange tijd werd de koloniale geschiedenis geschreven en onderwezen op basis van koloniale geschriften, vanuit het standpunt van de kolonisator.[4][5] Deze geschiedenis vertelt dat Albert Thys een groot voorstander was van de eerste Belgische expedities naar de Onafhankelijke Congostaat. In 1883 werd hij benoemd tot adjudant van koning Leopold II wiens belangen hij in Congo behartigde tot in 1904. Meer nog dan militair lijkt hij een industrieel te zijn geweest. David Van Reybrouck noemt hem in zijn standaardwerk Congo. Een geschiedenis "militair en captain of industry". Onder leiding van Thys werd de spoorweg tussen Matadi en Leopoldstad (het huidige Kinshasa) aangelegd. Halverwege deze spoorlijn bouwde men tussen 1895 en 1898 een stadje dat naar Thys werd genoemd: Thysstad, het tegenwoordige Mbanza-Ngungu. Eveneens onder leiding van Thys werd de Compagnie du Congo pour le Commerce et l'Industrie gesticht. Maar Thys ondernam veel meer. Zo richtte hij privé de investeringsmaatschappij Compagnie de Katanga op en verder was hij, in eigen land, oprichter en eerste president van de Société des charbonnages réunis Laura et Vereeniging S.A. (opgericht te St. Gilles-Brussel d.d. 26 juni 1899). Deze maatschappij exploiteerde in het Nederlandse Eygelshoven de twee steenkolenmijnen Laura en Julia.

Gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Albert Thys huwde in 1877 met Joséphine Henriette Rosalie "Julie" Mottin (1856-1908), het echtpaar kreeg zes kinderen. De steenkoolmijn Julia in Eygelshoven is naar Julie Mottin vernoemd. Zijn vrouw stierf op 52-jarige leeftijd en ligt in het familiegraf begraven in Dalhem.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Albert Thys van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.