Albert Wendt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Albert Wendt
Albert Wendt
Albert Wendt
Algemene informatie
Land Samoa, Nieuw-Zeeland
Geboortedatum 27 oktober 1939
Geboorteplaats Apia
Werk
Beroep dichter, historicus, schrijver, academisch docent, kunstschilder
Werkveld New Zealand literature, Oceanic literature, literary activity, theater, schilderkunst
Werkgever(s) Universiteit van Auckland
Studie
School/universiteit Victoria University of Wellington
Persoonlijk
Talen Engels
Schrijftaal Engels
Diversen
Prijzen en onderscheidingen Orde van Nieuw-Zeeland, Companion of the New Zealand Order of Merit, Senior Pacific Artist Award, Prime Minister's Awards for Literary Achievement, Order of Merit of Samoa
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Albert Wendt (27 oktober 1939) is een Samoaans dichter en schrijver. Zijn bekendste werk is waarschijnlijk Leaves of the Banyan Tree uit 1979.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albert Wendt is geboren in Apia, de hoofdstad van Samoa. Hij studeerde aan het Ardmore Teacher's College en aan de Victoria University of Wellington. Hij studeerde met een M.A. af in geschiedenis. Zijn afstudeerscriptie ging over de Mau, Samoa's onafhankelijkheidsbeweging van het kolonialisme in de vroege jaren 1900. Zijn proefschrift was getiteld Guardians en Wards: Een studie van de oorsprong, de oorzaken en de eerste twee jaar van de Mau in West-Samoa.

Hij keerde in 1965 terug naar West-Samoa, en werd directeur van het Samoa College. In 1974 verhuisde hij naar Fiji waar hij doceerde aan de Universiteit van de Zuidelijke Grote Oceaan.

In 1977 keerde hij terug naar Samoa om de Universiteit van de Zuidelijke Grote Oceaan in Samoa te stichten. Hij werkte nauw samen met het literaire tijdschrift Mana en bewerkte in 1975 verzameling van gedichten uit Fiji, West-Samoa, de Nieuwe Hebriden (nu Vanuatu) en de Salomonseilanden.

Wendts Leaves of the Banyan Tree (1979) won in 1980 de New Zealand Book Awards. In 1988 bekleedde hij een hoogleraarschap van studies van de Grote Oceaan aan de Universiteit van Auckland. In 2001 werd hij Ridder in de Orde van Verdienste van Nieuw-Zeeland voor zijn verdiensten voor de literatuur.