Albertine Agnes van Nassau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Albertine Agnes van Nassau
1634 – 1696
Albertine Agnes, Princess of Orange, by studio of Johannes Mijtens.jpg
Vader Frederik Hendrik van Oranje
Moeder Amalia van Solms
Dynastie Oranje-Nassau
Albertine Agnes van Oranje-Nassau en haar drie kinderen
geschilderd door: Abraham van den Tempel (Leeuwarden, ca. 1622 – Amsterdam, 1672)
Paleis Oranjewoud (ca. 1765)
Stamboom png.svg Stamboom

Albertine Agnes van Nassau (Den Haag, 9 april 1634Oranjewoud, Friesland, 24 mei 1696), was de vijfde dochter van stadhouder Frederik Hendrik en Amalia van Solms. Mede via haar stamt het huidige Nederlandse koningshuis af van Willem van Oranje.

Albertine Agnes trouwde op 2 mei 1652 te Kleef met Willem Frederik van Nassau-Dietz (1613-1664). Uit dit huwelijk werden geboren:

Na de dood van haar man Willem Frederik in 1664 werd ze in Friesland regentes voor haar zoon Hendrik Casimir II. Tijdens het regentschap moest Albertine Agnes in 1672 het hoofd bieden aan de aanvallen van Bernhard von Galen, de bisschop van Münster.

In 1676 kocht Albertine Agnes een landgoed nabij Heerenveen, dat Oranjewoud ging heten. Ze liet hier lange lanen, singels en tuinen in barokstijl aanleggen en liet een begin maken met de bouw van een paleis, Paleis Oranjewoud, waarvan allereerst de twee vleugels werden gerealiseerd. Op dit buiten is zij overleden. Haar stoffelijk overschot werd bijgezet in de Grafkelder van de Friesche Nassau's in Leeuwarden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]