Alberto Andrade Carmona

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Alberto Andrade)
Ga naar: navigatie, zoeken
Alberto Andrade Carmona

Alberto Manuel Andrade Carmona (Lima, 24 december 1943Washington, 19 juni 2009) was een Peruaans politicus en burgemeester van Lima.

Antrade studeerde rechten aan de universiteit van San Marcos en begon in 1983 zijn politieke loopbaan bij de christelijke volkspartij. In 1994 vormde hij zijn eigen politieke formatie Somos Perú om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 1995. Als voormalig burgemeester van het district Miraflores in Lima deed hij veel openbare werken in dit district. Thans is zijn broer Fernando Andrade burgemeester van het district.

Andrade won bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1995 en werd burgemeester van Lima. Tijdens zijn ambtstermijn deed hij verscheidene openbare werken, zoals:

  • de aanleg van de autoweg Javier Prado
  • de modernisering van parken en pleinen
  • de verbetering van het taxivervoer
  • de renovatie van Neder-Lima.

Door zijn grote populariteit won hij ook de verkiezingen in 1998. Bij de presidentsverkiezingen van 2000 nam Antrade het op tegen president Alberto Fujimori, maar kreeg slechts 3% van de stemmen en bleef burgemeester van Lima. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 werd hij echter verslagen door Luis Castañeda Lossio van Nationale Eenheid. In 2006 nam hij voor het Centrumfront ook deel aan de verkiezingen van kandidaat-vicepresident, maar werd verslagen. Hij werd toen wel verkozen als lid van het congres. Andrade stierf in juni 2009 aan een longontsteking.