Alcantara (materiaal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alcantara in diverse kleurvariëteiten.

Alcantara is een kunststof die gebruikt wordt als alternatief voor suède in de kledingindustrie en meubelmakerij. De stof bestaat uit een melange van hechtgeweven microvezels en bestaat voor 68% uit polyester en voor 32% uit polyurethaan. Omdat de vezels uiterst dun van structuur zijn, heeft de stof een fluweelzacht aanvoelende bovenlaag. De stof is slijtvast en makkelijk te reinigen.

Alcantara vindt men voornamelijk bij kleding en meubels maar het wordt ook in beperkte mate gebruikt als etalagemateriaal. Ook in de auto-industrie wordt het gebruikt, niet alleen als stoelbekleding (bijvoorbeeld bij de Porsche 997 GT3 RS, BMW 330Ci ZHP of de Lamborghini Gallardo LP570-4 Superleggera) maar ook in het dashboard of om het stuur.

Alcantara had onder ecologen een slechte naam omdat het productieproces zeer milieubelastend was en veel afvalstoffen opleverde. De afgelopen jaren heeft het bedrijf grote veranderingen ondergaan en de focus gelegd op duurzaamheid. In 2013 ontving Alcantara als een van de eerste bedrijven het Carbon Neutrality certificaat.