Alcman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alcman

Alcman is een oud-Grieks lyrisch dichter, afkomstig uit Sardis, hoofdstad van koninkrijk Lydië. Misschien kwam hij uit Sparta, in de Oudheid eisten vaak meerdere steden de eer op om de geboorteplaats van een dichter geweest te zijn. Alcman behoort tot de al in de klassieke oudheid gevormde canon van de negen lyrische dichters.

Alcman (Grieks Alkman) werd burger van Sparta, en woonde daar in de 7e eeuw v.Chr. Alcman dichtte onder andere liederen voor een meisjeskoor waarvan hij de leider was. Zulke meisjeskoren traden op bij allerhande feestelijkheden, vooral die ter ere van Artemis. Sparta was toen nog niet die strenge, militaristische stad zoals ze later bekend werd.

Zijn bekendste werk is het Partheneion, een hymne. In de oudheid waren meer dan vijftig van zijn in het Dorisch geschreven hymnen bekend maar deze gingen, op 100 verzen van de partheneion en wat fragmenten na, in de middeleeuwen verloren. Toch kunnen wij uit de bestaande fragmenten afleiden dat Alcman bij voorkeur zijn inspiratie liet uitgaan naar de bekoorlijkheid van het jonge meisje, liefst in een prachtig natuurkader.

Originele werken van of over deze auteur zijn te vinden op de pagina Alcman op Wikisource.