Alcoholslot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alcoholslot

Een alcoholslot is een maatregel die kan worden toegepast als een bestuurder is aangehouden met een te grote hoeveelheid aan alcoholische drank op.

Het alcoholslot in de auto werkt als startonderbreker. Het alcoholslot meet middels een blaastest of en hoeveel de bestuurder alcohol heeft gedronken. De auto kan dan alleen gestart worden als het alcoholpromillage lager is dan 0,2. De bestuurder dient tevens, om fraude te voorkomen, onderweg ook een paar keer te blazen.

Het alcoholslot is in elke auto in te bouwen en door iedereen te bedienen. De (hoge) kosten hiervoor zijn voor rekening van de alcoholovertreder.

Experimenten met een alcoholslot zijn reeds uitgevoerd in de Verenigde Staten, Canada en Australië. Het apparaat heet daar alcohol ignition interlock. Er is ook een Europees onderzoek uitgevoerd met de titel Alcohol Interlock Implementation in the European Union.

Alcoholslot in Nederland[bewerken]

In 2001 installeerde de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in een bedrijfsauto het eerste alcoholslot in Nederland.

In 2003 werd door het ministerie van Verkeer en Waterstaat aangekondigd dat op korte termijn de maatregel ingevoerd zou worden. De invoering liet nog jaren op zich wachten. Uiteindelijk werd per 1 december 2011 het alcoholslot definitief ingevoerd.

Sinds de invoering krijgen iedere week gemiddeld honderd mensen een alcoholslot opgelegd. Het alcoholslotprogramma is verplicht voor zware alcoholovertreders, die in het verkeer zijn aangehouden met een promillage boven de 1,3 (ongeveer tien glazen alcohol). Beginnende bestuurders (automobilisten die nog geen 5 jaar hun rijbewijs hebben) krijgen het alcoholslot vanaf 1,0 promille. Voor recidivisten, automobilisten die opnieuw de fout ingaan, geldt een grens vanaf 0,8 promille. Voor recidiverende beginnende bestuurders geldt een grens vanaf 0,5 promille.

Wanneer men wordt aangehouden met te veel alcohol in het bloed, dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Wanneer men in een personenauto wil blijven rijden, dan moet men deelnemen aan het alcoholslotprogramma. Tevens krijgt men een aantekening op het rijbewijs B: code 103 (rijden met een alcoholslot). Dit betekent dat de automobilist alleen in een auto mag rijden met een alcoholslot. Heeft men geen eigen auto, dan mag het alcoholslot in de auto van iemand anders geplaatst worden.

Wanneer men weigert of het gewoonweg niet mogelijk is om een alcoholslot te plaatsen, dan mag men 5 jaar geen auto besturen. Het is wel mogelijk om in deze periode op een bromfiets, snorfiets of in een brommobiel rijden. Daarvoor dient het rijbewijs AM opnieuw aangevraagd te worden bij de gemeente.

Het blaasapparaat blijft twee jaar in de auto. Iedere 6 weken moet de bestuurder het alcoholslot laten uitlezen. Deelnemers die na twee jaar nog steeds met te veel drank op willen autorijden, moeten langer aan het programma deelnemen: zij krijgen telkens een verlenging van 6 maanden.

Deelnemers die frauderen worden uit het programma gezet, hun rijbewijs wordt ongeldig verklaard en zij mogen niet meer rijden. Na 5 jaar mogen zij weer hun rijbewijs proberen te halen.

Het alcoholslotprogramma bestaat bovendien uit een aantal groepsdiscussies die gaan over het gebruik van alcohol in het verkeer. Daarnaast wordt geadviseerd hoe het drankprobleem aangepakt kan worden. De kosten voor de oplegging en uitvoering van het alcoholslotprogramma bedragen ongeveer 1000 euro. Echter dienen er ook kosten te worden voldaan voor de lease en het uitlezen van het alcoholslot. De totale kosten voor het alcoholslotprogramma zijn ongeveer 4000 euro.

In 10 maanden tijd kregen ongeveer 3000 mensen deze maatregel opgelegd. De maatregel moet het aantal verkeersdoden waarbij alcohol in het spel is, terugdringen.[1][2][3]