Alcúdia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alcúdia
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
Alcúdia (Spanje)
Alcúdia
Situering
Autonome regio Balearen
Provincie
Comarca
Balearen
Raiguer
Coördinaten 39° 52′ NB, 3° 7′ OL
Algemeen
Oppervlakte 60,02 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
19.296
(321 inw./km²)
Provincie- en
gemeentecode
07.003
http://www.alcudia.net/
Detailkaart
Kaart van Alcúdia
De gemeente op het eiland Mallorca.
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Alcúdia is een plaats en gemeente op het Spaanse eiland Mallorca, in de regio Balearen. De gemeente heeft een oppervlakte van 60 km² en telt 19.296 inwoners (1 januari 2016).

De historische binnenstad, gelegen tussen de baaien van Alcúdia en Pollença, wordt nog voor een belangrijk deel omsloten door stadsmuren van middeleeuwse oorsprong. De parochiekerk San Jai­me is als hoekpilaar bij de vesting aangetrokken. Van deze vesting vormen ook de beide stadspoor­ten een deel. Ze zijn opgetrokken uit geel zandsteen. De Puerta de San Sebastián ontsluit de stad in de richting van Palma, de oudere Puerta de Xara in de richting van de haven. Zowel aan de binnen- als de buitenkant kan men langs de muur lopen. In de nabijheid is een kleine, ongeveer honderd jaar oude arena voor stierengevechten te vinden.

Alcúdia wordt gekarakteriseerd door de typische kenmerken van een compacte historische vestingstad: de straten zijn smal en schaduwrijk, met veel oude huizen. Daartussen staat het oude stadhuis. In het cen­trum lopen al de straten iets op. Dat is de erfenis van de Arabieren. Toen deze in het jaar 903 in de baai van Alcúdia aan land gingen, trof­fen ze de ruïnes aan van de door de Vandalen in 450 verwoeste Romeinse stad Pollentia. In plaats van de nederzetting weer op te bouwen, stichtten ze op de zee­waarts gelegen heuvel (alkudia in het Arabisch) een nieuwe stad. Voor de naam lieten ze zich in­spireren door de ligging. Alcudia werd de hoofdstad van het ver­overde eiland. Deze eer ging in de loop van de Arabische heerschappij over op Palma, wat een rivaliteit van honderden jaren lang tussen beide steden teweeg­bracht. Deze rivaliteit bestaat nog steeds. Al meer dan 60 jaar voor­ziet de energiecentrale bij Alcúdia geheel Mallorca van elektriciteit, behalve Palma. De capaciteit vol­staat bovendien om het naburige eiland Menorca te voorzien.

Het toeristische imperium van Alcúdia strekt zich uit naar beide kanten van het schiereiland La Victoria. De aan de baai van Pollença grenzende kant is bijna vol­ledig bebouwd; daar liggen de kleinere vakantieoorden zoals Mal Pas en Bonaire.

Het 16 km lange strand aan de baai van Alcúdia kent nog onbebouwde plekken. Het belangrijkste vakantiecen­trum is het 3 km ten zuiden van de stad gelegen Port d' Alcudia. Dit is in het noordoosten van Mallorca de levendigste haven voor visserij, handels- en pleziervaart. 's Zo­mers is Port d'Alcudia een drukke badplaats met voornamelijk grote hotels en appartementen, met cafés, disco's en toeristen.

Kernen[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente bestaat uit de volgende kernen:

  • Alcúdia (5906 inwoners)
  • Mal Pas-Bonaire (532 inwoners)
  • Port d'Alcúdia (4189 inwoners)
  • Son Fe (319 inwoners)
  • Marina Manresa (493 inwoners)
  • Platja d'Alcúdia (4458 inwoners)

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bron: INE; 1857-2011: volkstellingen

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Alcúdia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.