Aldwych

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het station voor zijn sluiting in 1994

Aldwych, tot 1915 Strand geheten, is een voormalig station van de metro van Londen in de City of Westminster, dat werd geopend in 1907. Het was het eindstation van een kleine aftakking van de Piccadilly Line vanaf Holborn. Er zijn diverse onuitgevoerde verlengingsvoorstellen gedaan over deze aftakking.

Naar het station reed een pendeldienst en vanwege de kleine aantallen passagiers is diverse malen het voorstel gedaan om het station te sluiten. Uiteindelijk reden er nog lange tijd treinen in piekuren op werkdagen. In 1994 ging men uiteindelijk tot sluiting over toen de lift vervangen moest worden en de kosten daarvan niet opwogen tegen de opbrengsten.

Het station staat op de Statutory List of Buildings of Special Architectural or Historic Interest als gebouw van Grade II.

Filmlocatie[bewerken]

Het station is regelmatig gebruikt als filmlocatie. Enkele recente films die er deels opgenomen zijn, omvatten: The Good Shepherd, V for Vendetta, Atonement, 28 Weeks Later... en The Edge of Love. In de twee wereldoorlogen werden ongebruikte delen van het station gebruikt om waardevolle kunst veilig op te slaan voor bombardementen. Ook komt het station voor in het derde spel uit de Tomb Raider-gamereeks.

Het station komt ook voor in de eerste aflevering van het derde seizoen van de BBC One-serie Sherlock. Het station draagt in deze aflevering de fictieve naam Sumatra Road. Deze naam is een verwijzing naar de Giant Rat of Sumatra uit het Sherlock Holmes-boek The Adventure of the Sussex Vampire van Arthur Conan Doyle.