Alec McCowen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alec McCowen
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Alexander Duncan (Alec) McCowen (Tunbridge Wells, Kent, 26 mei 1925) is een Engelse acteur en toneelregisseur.

Loopbaan[bewerken]

Na zijn studie aan de RADA (Royal Academy of Dramatic Art), maakte hij zijn professionele toneeldebuut in 1942. Hij bouwde een reputatie op in klassieke toneelrollen en verscheen in Laurence Olivier zijn ensemble. Het ensemble voerde stukken op als Anthony & Cleopatra. In 1951, tijdens het Festival of Britain, speelde hij in het stuk Caesar & Cleopatra. Hetzelfde jaar maakte hij zijn Broadway-debuut.

In 1953 kwam zijn speelfilmdebuut, in The Cruel Sea. Hij speelde daarna in vele films, waaronder in Frenzy van Alfred Hitchcock. Ook vergaarde hij enige bekendheid in de televisieserie Mr. Palfrey of Westminster. Een van zijn commercieel grootste succssen was de rol van Q in de (onofficiële) James Bondfilm Never Say Never Again uit 1983.

Zijn laatst bekende filmwerk was een rolletje in Martin Scorsese's Gangs of New York uit 2002.

Hoewel hij op een gegeven moment een veelgevraagd acteur was voor films en televisieseries, speelde hij het liefst toneelrollen. Tot 1992 verscheen hij vele malen op Broadway. Hij werd dan ook drie keer genomineerd voor een Tony-Award en won vele andere awards.

Filmografie[bewerken]

Externe link[bewerken]