Aleksandr Doetov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aleksandr Doetov
Aleksandr Doetov, 1918
Aleksandr Doetov, 1918
Geboren 18 augustus 1879
Kazali, Kazachstan
Overleden 7 maart 1921
Shuiding, Republiek China
Rustplaats Shuiding, Republiek China[1]
Land/zijde Flag of Russia.svg Keizerrijk Rusland
Flag of Russia.svg Voorlopige Regering
Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic.svg RSFSR
Onderdeel Russische Keizerlijk leger
Witten
Dienstjaren 1897 - 1921
Rang 1904ic-p09.png Luitenant-generaal
Slagen/oorlogen Russisch-Japanse Oorlog

Eerste Wereldoorlog


Honger mars

Onderscheidingen Zie onderscheidingen

Aleksandr Iljitsj Doetov (Russisch: Александр Ильич Дутов) (Kazali, Kazachstan, 18 augustus 1879Shuiding, Republiek China, 7 maart 1921) was een Russisch (tsaristisch) officier en commandant (luitenant-generaal) van Witte Kozakkeneenheden die tijdens de Russische Burgeroorlog vochten in de Oeral.

Biografie[bewerken]

Doetov sloot in 1908 een militaire stafopleiding af bij het Keizerlijke (tsaristische) leger. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij plaatsvervangend commandant van een Kozakkenregiment. Na de Februarirevolutie (1917) werd hij tot voorzitter gekozen van de All-Russische Kozakkenvereniging en in september werd hij gekozen tot Ataman (militair leider) van de in de omgeving van Orenburg gestationeerde Kozakken.

In november 1917 organiseerde Doetov in Orenburg een geslaagde opstand tegen de Bolsjewistische machthebbers, welke later als de Doetov-opstand bekend werd. Toen de Roden onder leiding van Vasili Blücher Orenburg op 31 januari 1918 weer heroverden sloten Doetovs Kozakken zich aan bij de Witte troepen van Admiraal Aleksandr Koltsjak. In juni 1918 probeerden ze met de hulp van Tsjechische eenheden het Bolsjewistische bestuur uit de Oeral te verdrijven. Er volgde een lange periode van gevechten waarbij de ene stad dan weer in handen van de Roden viel en dan weer in handen van de Witten. In 1919 probeerde Doetov met diplomatieke steun van de Gouverneur-generaal van Semiretsje en Turkestan Vasili Balabanov nog een sterke een alliantie te smeden met andere troepen, maar dit werd afgeslagen, tekenend voor de slechte samenwerking tussen de Witte legerleiders.

Nadat een Witte nederlaag begin 1920 onafwendbaar was geworden, hielp Doetov diverse andere Witte prominenten naar China vluchten, waaronder Balabanov. Nadat de Witte nederlaag definitief was vluchtte hij ook zelf naar China. In maart 1921 werd hij in Chinese ballingschap door de Bolsjewistische agent Machmud Chadsjamirov vermoord.

Militaire loopbaan[bewerken]

Onderscheidingen[bewerken]

Literatuur en bronnen[bewerken]

Externe link[bewerken]