Aleksandra Gaca

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aleksandra Gaca met de door haar gecreëerde shawls uit haar Slumber Collection.

Aleksandra Gaca (Łódź, 1969) is een Poolse ontwerpster in geweven textiele kunst. Zij is internationaal bekend en heeft ontwerpateliers in Delft en Tilburg.

Opleiding en werk[bewerken]

Gaca is geboren in Polen maar woont in Nederland. Al vroeg werd haar aandacht getrokken door de Poolse textiel, design en structuur, waarvan Łódź het centrum is en begon haar eigen kleding te maken. Na haar middelbare school ging zij studeren aan de Kunstacademie in Łódź. Daarna trok zij op 22-jarige leeftijd naar Den Haag en studeerde daar aan Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, waar zij in 1997 in de richting 'Textiel en modevormgeving' afstudeerde. Na haar studie vestigde zij zich in 2000 in Tilburg met een ontwerpstudio in het TextielMuseum. Haar eerste stoffen produceerde zij op een industrieel jacquard-weefgetouw. Haar specialisatie ging uit naar functionele textiele ontwerpen, waarbij zij met 3-dimensionale (reliëf) ontwerpen pionier is. Deze werkte zij handmatig uit op een weefgetouw, voordat ze voor productie geschikt waren.

Zij heeft een atelier in Delft en het atelier TextielLab, dat onderdeel is van het TextielMuseum in Tilburg, waar zij nieuwe geluiddempende stoffen en verschillende collecties ontwierp, zoals de Cosmos Collection (2002), de Slumber Collection (2004) en de bekroonde Casalis Architextiles Collection (2011).

Haar werk wordt toegepast in interieurs, architectuur, mode en kunsttentoonstellingen. Voor de moderne, dikwijls nogal kille vergaderruimtes ontwierp Gaca Architextiles Art Panels voor de Nederlandse ambassade in Berlijn en het kantoor van de Rabobank in Nijmegen. Deze panelen zijn niet alleen bedoeld ter verfraaiing van de ruimte, maar zorgen ook voor isolatie en een betere akoestiek.

Voor het Museum De Lakenhal in Leiden ontwierp zij in 2018 een op het schilderij 'Contra-compositie in dissonanten XVI' (1925) van de kunstenaar en oprichter van de De Stijl-beweging Theo van Doesburg geïnspireerde wandbespanning voor het nieuwe auditorium, dat niet alleen een esthetische waarde heeft, maar ook geluiddempend werkt.

Haar ontwerpen belanden niet alleen in musea, maar ook bij textielproducenten, die voor de consumentenmarkt werken.

Kussens in een ontwerp van Aleksandra Gaca, overtrokken met de 3D-stof BLOKO

Onderscheidingen[bewerken]

Met haar innoverend werk heeft zij verschillende internationale onderscheidingen gekregen en op nationaal vlak de Dutch Design Award in categorie Best Product voor het driedimensionaal geweven textiel BLOKO, bestemd voor de conceptauto Renault SYMBIOZ. Daarnaast ontving zij de Gold A’ Design Award 2017.[1] In 2018 werd zij door de Pools Nederlandse Kulturele Vereniging genomineerd voor de verkiezing van de Pool van het Jaar (Polonus). De Pool van het Jaar-uitreiking vond op 19 november plaats in Studio's Aalsmeer.

Musea[bewerken]

Diverse van haar ontwerpen zijn opgenomen in museumcollecties, zoals het Nationaal Museum in Warschau, het TextielMuseum in Tilburg en Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum in New York.

Externe links[bewerken]