Alena (heilige)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alena van Dilbeek
Ongedateerde prent van Alena
Ongedateerde prent van Alena
Geboren Circa 600 te Dilbeek
Gestorven 640 te Vorst (Brussel)
Heiligverklaring 19 mei 1193 te Abdij van Affligem door Abt Godeschalk
Naamdag 16 juni (in het Brabant)
Beschermheilige voor Tandpijn en oogziekten
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Alena van Dilbeek (Dilbeek, ? - 640), ook Alena van Vorst genoemd, is een martelares uit de 7e eeuw en de patroonheilige van de Vlaams-Brabantse gemeente Dilbeek.

Zij zou rond het jaar 600 geboren zijn als de dochter van de Frankische vorst Levold, die in het bezit was van Dilbeek en christenen vervolgde. Tegen de wil van haar vader in sloop Alena elke nacht naar Vorst, om er kerkelijke diensten bij te wonen. Ze liet zich dopen zonder medeweten van haar heidense ouders. Ze werd door de wachters van haar vader betrapt en meegevoerd. Daarbij hield ze zich krampachtig vast aan een boom, zodat de wachters haar arm afrukten, met haar dood tot gevolg.

Cenotaaf van Alena in de Sint-Denijskerk van Vorst (ca. 1200)

Een engel zou haar arm naar de abdij van Vorst overgebracht hebben (pas eeuwen later gesticht). Haar lichaam volgde. Toen een leenman van Levold Alena aanriep en van blindheid genas, bekeerde Levold zich samen met zijn vrouw Hildegard tot het christendom en stichtte een kerk te Dilbeek.

Met instemming van de bisschop van Kamerijk werd op Pinksterdag 1193 (19 mei) haar gebeente plechtig verheven door abt Godeschalk van de abdij van Affligem, wat neerkwam op een heiligverklaring.

Alena's feestdag is 17, 18 en 24 juni.

Ze wordt aangeroepen tegen tandpijn en oogziekten. Haar herinnering leeft verder in de Sint-Alenatoren, gelegen achter het Kasteel de Viron in Dilbeek.

Een skeletonderzoek door de ULB bracht aan het licht dat de in Vorst bewaarde relieken resten zijn van een man.[1]

Externe links[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Relieken Sint-Guido na onderzoek terug van weggeweest, brusselnieuws.be, 12 september 2014