Aleppoden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aleppoden
Aleppoden
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Naaktzadigen
Orde:Coniferales (Coniferen)
Familie:Pinaceae (Dennenfamilie)
Geslacht:Pinus (Den)
Soort
Pinus halepensis
Mill. (1768)
Kegels van aleppoden
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Aleppoden op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De aleppoden (Pinus halepensis) is een boom uit de dennenfamilie (Pinaceae). Het is een soort uit het Middellandse Zeegebied, waar deze voorkomt in de meer warme en droge streken. De boom groeit goed op kalkhoudende heuvels en rotsachtige grond waardoor hij de bodemerosie tegengaat en tevens als natuurlijk windscherm fungeert. Hij kan een hoogte bereiken van ongeveer 20 meter.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De kroon is smal als de boom nog jong is, maar met het ouder worden wordt de kroon meer koepelvormig. De stevige stam draagt gedraaide takken. De schors is purper- of roodachtig bruin van kleur en heeft diepe groeven. De twijgen zijn bleek en slank, groenachtig bruin of geelachtig.

De knoppen zijn roodbruin, cilindrisch en circa 1 cm lang. De aleppoden heeft lange, slanke, buigzame naalden die groen van kleur zijn. Meestal staan ze in paren en zijn 9-15 cm lang.

De kegelvrucht is helder roodachtig bruin, puntig of eivormig. De kegels blijven meerdere jaren aan de boom hangen, aan korte steeltjes.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het natuurlijke verspreidingsgebied van de aleppoden ligt rond het oostelijk Middellandse Zeebekken: Syrië (waar ook de stad Aleppo ligt) tot Libanon. Tegenwoordig is de soort in bijna alle landen rondom de Middellandse Zee ingeburgerd, als bosboom of als sierboom.

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het harsrijke hout dient voor meubels, schepen en huizen. Ook wordt de hars afgetapt voor de bereiding van terpentijn. De bast wordt gebruikt voor het looien van huiden. In Griekenland wordt de hars gebruikt om de befaamde Retsina te harsen.

Zie de categorie Pinus halepensis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.