Alessandro Maggiolini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
bisschop Maggiolini

Alessandro Maggiolini (Bareggio, 15 juli 1931Como, 11 november 2008) was een Italiaans theoloog en bisschop.

Hij werd in 1955 tot priester gewijd door de aartsbisschop van Milaan, de latere paus Paulus VI. Hij werd hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Milaan en later bisschoppelijk vicaris van deze universiteit. In 1983 werd hij door paus Johannes Paulus II benoemd tot bisschop van Carpi, nabij Milaan; in hetzelfde jaar werd hij tot bisschop gewijd. In 1989 benoemde de paus hem tot bisschop van Como. Hij was het enige Italiaanse lid van de commissie die belast was met het opstellen van de catechismus van de Katholieke Kerk. In 2006 ging hij op rust. In 2008 kwam de bisschop in opspraak toen bleek dat hij een priester uit zijn bisdom, die vervolgd werd voor pedofilie, getipt had over het aan de gang zijnde onderzoek.

Maggiolini gold als een strijdbaar bisschop, die zijn mening ook tegen Rome in het openbaar verkondigde. Hij kwam geregeld in de media. Maggiolini was een uitgesproken tegenstander van de commercialisering van de figuur van Pater Pio in San Giovanni Rotondo. Alhoewel hij een dialoog tussen de organisatoren van de World Gay Pride en de katholieke kerk niet voor mogelijk hield, pleitte hij bij de homo-parade in Rome tijdens het heilige jaar 2000 toch voor de nodige verdraagzaamheid. In het verzet van sommigen tegen de bouw van islamitische moskeeën in Italië en in de behandeling van drugsverslaafde vroeg hij een menselijke aanpak, zonder afbreuk te doen aan de principes.

Alessandro Maggiolini heeft verscheidene boeken en vele andere publicaties op zijn naam staan. Hij stierf eind 2008 op 77-jarige leeftijd aan longkanker.

Geschriften[bewerken]