Naar inhoud springen

Alethinophidia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alethinophidia
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Krijt
Alethinophidia
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata
Onderorde:Serpentes
Infraorde
Alethinophidia
Nopcsa, 1923
Elapotinus picteti
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Alethinophidia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Alethinophidia[1] zijn een infraorde van slangen die alle andere slangen omvat dan blinde slangen en draadslangen. Slangen zijn al lang gegroepeerd in families binnen Alethinophidia op basis van hun morfologie, vooral die van hun tanden. Meer moderne fylogenetische hypothesen met behulp van genetische gegevens ondersteunen de erkenning van negentien bestaande families, hoewel over de taxonomie van alethinophidische slangen lang is gedebatteerd, en uiteindelijk is de beslissing om een bepaalde clade toe te wijzen aan een bepaalde Linnaean-rang (zoals een superfamilie, familie of onderfamilie) willekeurig.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De infraorde naam Alethinophidia is afgeleid van de twee oude Griekse woorden ἀληθινός (alēthinós), wat 'waarachtig, echt' betekent, en ὄφις (óphis), wat 'slang' betekent.

Fossielen[bewerken | brontekst bewerken]

Fossielen van Alethinophidia werden gevonden in vindplaatsen van de Wadi Milkformatie uit het Midden-Krijt (Cenomanien) van Wadi Abu Hashim, Soedan. Coniophis presenteert de wervelmorfologie vergelijkbaar met de hedendaagse Aniliidae. Twee uitgestorven families van dezelfde locatie, de Anomalophiidae en Russellophiidae, behoren ook tot de Alethinophidia. Krebsophis is de vroegste russellophiide. De familie Nigerophiidae omvat zowel de aquatische Nubianophis uit Wadi Abu Hashim en Nigerophis uit het Paleoceen van Niger. Het geslacht Eoanilius (behoort tot Aniliidae) verscheen in het Eoceen. Het kwam ook voor in het Oligoceen en het Vroeg-Mioceen.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]