Naar inhoud springen

Alex Cassiers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alex Cassiers
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 26 juni 1936
Overleden 1 september 2012
Land Vlag van België België
Werk
Jaren actief 1962-2012
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Alex Cassiers (Antwerpen, 26 juni 1936Zellik, 1 september 2012) was een Vlaams acteur en oom van acteur Maurice Cassiers.

Cassiers studeerde af aan het Conservatorium van Antwerpen in 1962 als leerling van Gella Allaert en Lea Daan. Hij was verbonden aan de KVS in Brussel van 1963 tot 1995 waar hij vele stukken speelde aan de zijde van Nand Buyl, Chris Lomme, Senne Rouffaer en Yvonne Lex. Hij creëerde er onder andere de Vlaamse versie van Blauw Blauw van Hugo Claus.

Het grote publiek leerde hem kennen in BRT-jeugdfeuilletons als Kapitein Zeppos, Axel Nort en Johan en de Alverman waar hij de rol van Guy de Sénancourt vertolkte. Later verscheen hij vaak op de openbare omroep in series als De Collega's en De Kolderbrigade.

Na de komst van de commerciële zender VTM was hij ook daar vaak te zien en behoorde hij onder andere tot de cast van de reeksen Ons Geluk en Pa heeft een lief. Een van zijn laatste rollen voor televisie was die van Theo Vertongen, de vader van Marcske in F.C. De Kampioenen.

Naast acteur was Alex Cassiers ook docent woord aan de Hoofdstedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van de stad Brussel, hij was lid van de provinciale toneeljury en regisseerde regelmatig toneelkringen in Vlaams-Brabant.

Alex Cassiers was een van de grondleggers van de Brusselse homobeweging en medeoprichter van De Babbelkroeg. Ook op latere leeftijd bleef hij voorvechter voor holebirechten met de Brusselse Holebi Senioren. Sinds 2003 ondersteunde Cassiers de partij Groen. Hij stond op de lokale lijst in Asse en de lijsten voor de provincieraad en het Vlaams Parlement.[1]

Cassiers overleed onverwachts op 1 september 2012, wellicht aan de gevolgen van een hart- of herseninfarct.[2]