Alex Jones

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alex Jones

Alexander Emerick Jones (Rockwall, 11 februari 1974) is een Amerikaanse onderzoeksjournalist, documentairemaker en tv/radiopresentator. Hij noemt zichzelf zowel libertarisch als paleoconservatief. Zijn radioprogramma The Alex Jones Show, wat tegelijkertijd als tv-show wordt opgenomen en uitgezonden op prisonplanet.tv, wordt via verschillende radiozenders uitgezonden in de VS. Verder bereikt hij een publiek via infowars.com, YouTube en sociale media. Daarnaast wordt hij uitgenodigd als gast bij onder andere Fox, CNN, RussiaToday, Discovery Channel en andere tv-zenders in de VS en Engeland.[1]

Hij wordt gezien als een aanhanger van complottheorieën.[2][3][4][5][6][7] Hij ziet zichzelf als een voorvechter van vrijheid en refereert aan 4 juli 1776, toen de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd ondertekend.[8]

Kritiek[bewerken]

Alex Jones is omstreden omdat hij twijfelt aan het officiële standpunt van de Amerikaanse overheid inzake de terroristische aanslagen op 11 september 2001. Critici zien hem als een samenzweringstheoreticus en complotdenker terwijl zijn fans hem zien als een fervent voorvechter van de Amerikaanse grondwet.

Nieuwe Wereldorde[bewerken]

De betrouwbaarheid van Jones als onderzoeksjournalist is regelmatig aanleiding tot discussie. Dit omdat Jones er van uitgaat dat de wereld in het geheim wordt gecontroleerd door een crimineel kartel van centrale bankiers. Volgens Jones werken deze groepen achter de schermen aan de verwezenlijking van een Nieuwe Wereldorde (NWO).

De NWO zou door middel van terreuraanslagen chaos willen creëren om Amerikaanse burgers ertoe te bewegen hun in de grondwet verankerde vrijheden en rechten op te geven. Volgens Jones zijn bange burgers namelijk bereid hun grondrechten op te geven in ruil voor meer veiligheid. Hij ziet daarin duidelijke parallellen met het Derde Rijk van Adolf Hitler.

Controverse[bewerken]

Jones beweert dat hij de aanslagen op 11 september 2001 van tevoren heeft voorspeld. Op 25 juli 2001 waarschuwde hij in zijn uitzending voor een operatie van de Amerikaanse overheid. Volgens Jones zou er een terroristische aanslag onder valse vlag gepleegd gaan worden die als katalysator moest werken voor de plannen van de Amerikaanse overheid.[9] Jones riep zijn luisteraars op om de overheid te bellen en te zeggen dat de Alex Jones-luisteraar op de hoogte was van de plannen.

Jones voorspelde dat er rond oktober 2006 opnieuw een terreuraanslag gepleegd zou worden in Amerika. De Amerikaanse tv-zender FOX pikte het item op. Toen er in oktober 2006 geen nieuwe aanslag plaatsvond beweerde Jones dat dit kwam doordat FOX er aandacht aan had geschonken in een nieuwsitem.

Jones beweert dat een neoconservatieve groep binnen de Amerikaanse regering de aanslagen van 11 september heeft gebruikt om de eigen plannen te bevorderen. Volgens Jones is de PNAC, een neoconservatieve denktank, verantwoordelijk voor deze plannen.

Documentaires[bewerken]

Alex Jones maakt naast zijn show ook documentaires. De afgelopen jaren produceerde hij onder meer:

 • America destroyed by design (1997)
 • America wake up (or Waco) (2000)
 • Dark secrets: Inside Bohemian Grove (2000)
 • Police state 2000 (2000)
 • Police state 2: The takeover (2000)
 • Police state 3: Total enslavement (2003)
 • American dictators: Documenting the staged 2004 election (2004)
 • Martial law: 9/11 Rise of the police state (2005)
 • The order of death (2005)
 • Terrorstorm (2006)
 • Endgame (2007)
 • The 9/11 Chronicles: Part one (Truth rising) (2008)
 • The Obama Deception (2009)
 • Fall of the Republic: The Presidency of Barack Obama (2009)
 • Reflections And Warnings - An Interview With Aaron Russo (2009)
 • Invisible Empire - A New World Order Defined (2010)
 • Police State 4 - The Rise of FEMA (2010)

Zijn documentaires zijn altijd gratis op internet beschikbaar.

The Alex Jones Show[bewerken]

The Alex Jones Show is een radio- en tv-programma dat live wordt uitgezonden op meer dan 60 radiostations in de VS, op internet via prisonplanet.tv en infowars.com.[8] De show wordt doordeweeks eens per dag uitgezonden en duurt 3 uur. Daarnaast worden zijn shows, of delen daarvan, honderden miljoenen keren bekeken via YouTube en zijn websites.

Alex Jones heeft een aantal gasten die regelmatig in zijn show verschijnen zoals:

Externe link[bewerken]