Alex Wauters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alex Wauters
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Alex Wauters
Geboren Gent, 21 juli 1899
Overleden Gent, 29 oktober 1965
Geboorteland Vlag van België België
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1925-1964
Stijl(en) Art brut
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Alex Wauters (Gent, 21 juli 1899 - Gent, 29 oktober 1965) was een Belgisch kunstschilder. Hoewel hij tijdens zijn eindexamenjaar al aangaf kunstschilder te willen worden moest hij van zijn vader naar de hogere Nijverheidsschool, waar hij technisch tekenen leerde. Zijn leraar machine-tekenen, die tevens amateur kunstschilder was, liet hem korte tijd in zijn atelier schilderen, echter zonder dat hij een echte opleiding ontving. Wauters was als kunstenaar autodidact. Hij werkte van 1920 tot 1940 als tekenaar in de Usines Carels te Gent en daarna tot 1964 als stedenbouwkundigtekenaar voor het Stadsbestuur van Gent.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

De catalogus van zijn werken, samengesteld door zijn weduwe, de kunstenares Elsa D'haen, omvat ca 1500 werken[1]. Een aantal zijn in Belgische musea terecht gekomen. De meeste zijn in particulier bezit.

Inspiratie[bewerken | brontekst bewerken]

Een belangrijk thema van Wauters' schilderijen waren de wanen van psychiatrische patiënten, die hij van hen hoorde als hij op bezoek was in het psychiatrisch hospitaal van Dr. Guislain, waar zijn neef, de zoon van zijn zuster, was opgenomen. Werken met titels als Acrofobie, Insekten-fobie, Aliéné, Hallucinatie en Schizofreen met bokaal zijn daarvan voorbeelden.

Selectie van werken[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • "Retrospectieve tentoonstelling Alex Wauters: Museum oud-hospitaal Aalst", 29.10-15.11.1971, Provinciebestuur van Oost-Vlaanderen
  • Elsa Wauters-D'haen (1976), "Alex. Wauters : Catalogus van het oeuvre en begeleidende studie"