Naar inhoud springen

Alexander Hamilton Bridge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alexander Hamilton Bridge
De Alexander Hamilton Bridge vanuit het zuiden
Algemene gegevens
Locatie New York
Coördinaten 40° 51′ NB, 73° 56′ WL
Overspant Harlem
Lengte totaal 724 m
Breedte 2x 29,3 m
Doorvaarthoogte 31 m
Doorvaartbreedte 112 m
Langste overspanning 169 m
Beheerder New York State Department of Transportation
Bouw
Bouwperiode 1960-1963
Opening 15 januari 1963
Bouwkosten ongeveer 21 miljoen dollar
Gebruik
Weg Interstate 95
Verkeersintensiteit 177.853 (2016)
Architectuur
Type boogbrug
Alexander Hamilton Bridge (New York)
Alexander Hamilton Bridge
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Alexander Hamilton Bridge is een stalen boogbrug in New York tussen The Bronx en het noordeinde van Manhattan. Ze voert de Trans-Manhattan Expressway, een deel van de Interstate 95, die vanaf de George Washington Bridge over de Hudson 1,3 mijl van west naar oost door de wijk Washington Heights voert, met 2 keer 4 rijstroken sinds 1963 over de rivier de Harlem om zo in The Bronx over te gaan in de Cross Bronx Expressway.

De brug was een onderdeel van het masterplan uit de jaren vijftig ontwikkeld door Robert Moses voor de verbinding van de Trans-Manhattan en Cross-Bronx Expressways. De brug wordt beheerd en onderhouden door het New York State Department of Transportation. De brug onderging een grondige renovatie van 2009 tot 2014 voor 407 miljoen dollar door een consortium van China State Construction Engineering en Halmar International.

De brug eert Alexander Hamilton, naar wie ook het voormalig douanekantoor Alexander Hamilton U.S. Custom House in Lower Manhattan werd genoemd. Hamilton was New Yorker en een van de founding fathers van de Verenigde Staten met dat hij een van de medeondertekenaars was van de Grondwet van de Verenigde Staten en, als vertrouweling van George Washington, de eerste Amerikaanse minister van Financiën van het land.

Zie de categorie Alexander Hamilton Bridge van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.