Naar inhoud springen

Alexander Klöpping

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alexander Klöpping
Alexander Klöpping in 2018
Alexander Klöpping in 2018
Achtergrondinformatie
Naam Alexander Paul Klöpping
Bijnaam Zelfbenoemde nerd
Geboren 21 januari 1987
Geboorteplaats Oss
Land Nederland
Opleiding Nieuwe Media, Universiteit van Amsterdam
Beroep Journalist, columnist, blogger
http://www.alexanderklopping.nl/
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Alexander Paul Klöpping (Oss, 21 januari 1987) is een Nederlands internetondernemer, blogger, columnist, journalist en spreker op het gebied van internet en gadgets.

Klöpping studeerde Nieuwe media aan de Universiteit van Amsterdam. Hij beschouwt zichzelf als een nerd.[1] Op zijn 16e richtte hij het internetbedrijf The Gadget Company op. In 2005 verbleef hij in de Verenigde Staten en participeerde daar in de verkiezingscampagne van zowel de Democratische als Republikeinse partij. Dit leidde tot een scriptie over de verkiezingscampagne van Barack Obama.

Televisie (2009–heden)

[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn terugkeer in Nederland was hij actief als redacteur op een aantal internetredacties. Sinds 2009 is Klöpping ook regelmatig op televisie te zien geweest. Zo produceerde en presenteerde hij het internetnieuws voor Bij ons in de BV en SchoolTV. Hij werd echter vooral bekend vanwege zijn regelmatig terugkerende optredens als internetdeskundige en gadgetrecensent in De Wereld Draait Door.[2] Daarnaast was Klöpping adviseur van het Mediafonds en lid van de vakjury van TV Lab.[3][4]

In 2011 bracht Klöpping zijn eerste boek uit: Wikileaks, alles wat je niet mocht weten. In 2013 richtte hij de website Universiteit van Nederland op, dat lezingen organiseert en publiceert. Zelf maakte hij dat jaar drie afleveringen voor DWDD University over de geschiedenis, het heden en de toekomst van Silicon Valley. Later maakte hij met Jort Kelder de serie Kelder & Klöpping, die in 2019 werd uitgezonden.

Blendle (2014–2021)

[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met Marten Blankesteijn richtte Klöpping het nieuws- en journalistiekplatform Blendle op, dat gelanceerd werd in april 2014. Aanvankelijk betaalden lezers per artikel uit een verzamelplatform met artikelen uit de belangrijkste dertig Nederlandse kranten en tijdschriften. In 2019 werd hier echter van afgestapt en ging het bedrijf over naar een abonnementsmodel.[5] Een jaar later werd Blendle verkocht aan het vergelijkbare, maar grotere, Franse Cafeyn.[6] Door deze overname schoof Klöpping door naar het bestuur van Cafeyn. Op 7 januari 2021 maakte Klöpping bekend aan het einde van die maand te vertrekken bij Blendle.[7]

Samen met medeoprichter van De Correspondent Ernst-Jan Pfauth produceert hij wekelijks Een podcast over media, bij podcastnetwerk Dag en Nacht Media.

Sinds 2007 is hij samen met zijn vriendin, met wie hij in Amsterdam woont.[8][9]

  • Alexander Klöpping: WikiLeaks. Alles wat je niet mocht weten. Amsterdam, Prometheus, 2011. ISBN 978-90-446-1792-4
[bewerken | brontekst bewerken]