Alexander Klöpping

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alexander Klöpping
Alexander Klöpping (cropped).jpg
Achtergrondinformatie
Geboorteplaats Oss
Opleiding Student Nieuwe Media
Beroep Internetjournalist
Portaal  Portaalicoon   Media

Alexander Paul Klöpping (Oss, 21 januari 1987) is een Nederlands internetondernemer in gadgets, blogger, columnist, internetjournalist[1] en spreker[2] op het gebied van internet en gadgets. Klöpping studeert Nieuwe media aan de Universiteit van Amsterdam en is een zelfbenoemde nerd.[3] Hij wordt door verschillende media beschouwd en geraadpleegd als deskundige in zijn vakgebied.[4][5][6][7][8][9] Zelf relativeert hij zijn deskundigheid.[10][11]

Klöpping richtte op zijn 16de het internetbedrijf The Gadget Company op. In 2005 studeerde hij in de Verenigde Staten, een half jaar op een Democratisch-georiënteerde universiteit en een half jaar op een Republikeinse en deed mee aan de campagne van beide partijen. Hij schreef een scriptie over de Obama-campagne. Vanaf maart 2008 schreef hij voor Jort Kelders website 925.nl, werd er enkele maanden later redactiechef van en bleef dit tot juni 2009. Verder schrijft hij columns voor Emerce, NU.nl, NRC next (op de woensdag, één keer in de twee weken), Vrij Nederland, NTR SchoolTV[12] en STER Nieuws.

Sinds 2009 werkt Klöpping voor de televisie. Hij produceerde en presenteerde het internetnieuws voor Bij ons in de BV en NTR School TV. Hij werd vooral bekend als regelmatig terugkerende internetdeskundige en gadgetrecensent in De Wereld Draait Door.[13] Daarin demonstreerde hij o.a. de iPad en Kinect en becommentarieerde de opmars van de sociale media, WikiLeaks, de cyberaanvallen door sympathisanten daarvan en het privacybeleid van Facebook. Hij is adviseur van het Mediafonds[14] en lid van de vakjury van TV Lab.[15]

Hij spreekt ook op congressen op het gebied van sociale media, zoals het E-learning-congres. In 2011 kwam zijn boek Wikileaks, alles wat je niet mocht weten uit.

In 2013 richtte hij de website Universiteit van Nederland op, die lezingen organiseert en publiceert. Klöpping maakte in dat jaar zelf drie afleveringen voor DWDD University over de geschiedenis, het heden en de toekomst van Silicon Valley.

Klöpping is samen met Marten Blankesteijn een van de oprichters van Blendle, een verzamelplatform met artikelen uit de belangrijkste dertig Nederlandse kranten en tijdschriften. Bij Blendle, gelanceerd in april 2014, betalen lezers per artikel.

Bibliografie[bewerken]

  • Alexander Klöpping: WikiLeaks. Alles wat je niet mocht weten. Amsterdam, Prometheus, 2011. ISBN 978-90-446-1792-4

Externe link[bewerken]