Naar inhoud springen

Alexander von Nordmann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alexander von Nordmann
Alexander von Nordmann
Algemene informatie
Volledige naam Alexander Davidovič von Nordmann
Geboren 24 mei 1803
Ruotensalmi, nu: Kotka, Finland
Overleden 25 juni 1866
Turku
Nationaliteit Vlag van Finland Finland
Beroep bioloog
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Alexander von Nordmann (Alexander Davidovič von Nordmann) (Ruotensalmi, nu: Kotka, Finland, 24 mei 1803Turku, 25 juni 1866) was een Finse bioloog.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Alexander von Nordmann werd in Finland geboren. Hij studeerde in Turku en in Berlijn en promoveerde als doctor in de geneeskunde. In 1832 werd hij docent plant- en dierkunde en aan het Richelieulyceum in Odessa en twee jaar later conservator van de botanische tuin in Odessa. Von Nordmann stichtte een hogeschool voor de tuinbouw met een speciale afdeling die zich bezighield met de teelt van de witte moerbei en de zijdevlinder.

Verder werd hij vooral bekend om zijn onderzoek naar de flora en fauna in Zuid-Rusland, de Kaukasus en de Balkan. Een groot aantal planten uit dat gebied werden door hem voor het eerst beschreven.

Von Nordmann beschreef vooral planten en ongewervelde dieren. Er zijn zeven soorten vogels die door hem zijn beschreven, waaronder de zeldzame gevlekte groenpootruiter. Als eerbetoon aan hem is de steppevorkstaartplevier (G. nordmanni) naar hem vernoemd.[1] Bovendien is de nordmann-spar (Abies nordmanniana) naar hem genoemd. Deze boom is populair als kerstboom en werd door Nordmann in 1835 in het huidige Georgië ontdekt.