Alexanderplatz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alexanderplatz
Alexanderplatz in 2012
Geografische informatie
Locatie       Berlijn, Vlag van Duitsland Duitsland
Stadsdeel Mitte
Coördinaten 52° 31′ NB, 13° 25′ OL
Algemene informatie
Genoemd naar Alexander I van Rusland
Naam sinds 25 oktober 1805
Opvallende gebouwen Fernsehturm
Openbaar vervoer Station Alexanderplatz
Detailkaart
Alexanderplatz
Alexanderplatz (Berlijn)
Alexanderplatz
Portaal  Portaalicoon   Berlijn
Alexanderplatz

De Alexanderplatz, in de volksmond ook wel Alex genoemd, is een plein en verkeersknooppunt in het oostelijk deel van Berlijn. Dagelijks komen er meer dan 300.000 mensen. Het plein ligt in het stadsdeel Mitte en is op 25 oktober 1805 vernoemd naar tsaar Alexander I van Rusland. Op het plein is de Weltzeituhr uit 1969 een bekende ontmoetingsplaats. Vlak bij het plein bevindt zich een grote toeristische trekpleister, namelijk de Fernsehturm (televisietoren).

In de DDR-tijd was het plein het kunstmatig gecreëerde centrum van Oost-Berlijn, met aan het plein belangrijke overheidsgebouwen en prestigeprojecten, waaronder het hotel Stadt Berlin.

Na die Wende werden er plannen ontwikkeld voor een complete verbouwing van het plein, waarbij de meeste bestaande gebouwen zouden worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Tegenvallende economische groei zorgde er echter voor dat de plannen vooralsnog niet uitgevoerd zijn. Slechts het warenhuis Kaufhof werd drastisch verbouwd, waarbij de gevel een stuk naar voren richting plein werd verplaatst en ten zuidoosten van het plein verrees het nieuwe winkelcentrum Alexa. In de noordoostelijke hoek van het plein werd in 2007 gestart met de bouw van een nieuw kantoor-/winkelpand, dat het plein een meer gesloten aanblik moet gaan geven.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Alexanderplatz op Wikimedia Commons.