Alexandertechniek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De alexandertechniek is een praktische (zelfhulp)methode die als doel heeft moeiteloos en vrij te kunnen (blijven) bewegen. De methode is voortgekomen uit de ervaringen van de Australische acteur Frederick Matthias Alexander, die eruit bestonden dat verkeerde bewegingspatronen de natuurlijke balans van het lichaam verstoren en (op den duur) tot uiteenlopende klachten kunnen leiden. Het gaat daarbij om onder meer nek- en rugklachten, vermoeidheid, concentratieverlies, ademhalingsklachten, burn-out en (sport)blessures. Toch is de alexandertechniek geen therapie of therapeutische methode, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de oefentherapieën Cesar en Mensendieck, die eveneens draaien om het bewegingsapparaat. De alexandertechniekmethode is niet zozeer gericht op klachten als wel op de verbetering van het algeheel functioneren. Er wordt geen diagnose gesteld en er vindt ook geen behandeling plaats.

Wetenschappelijk[bewerken]

In tegenstelling tot de veel bekendere (oefen)therapieën is naar de alexandertechniek een grootschalig wetenschappelijk onderzoek ingesteld. Dit onderzoek beperkte zich tot effecten bij aspecifieke chronische lage rugklachten. De alexandertechniek bleek daar bijzonder effectief. Zes lessen gaven een jaar later nog 60% pijnreductie, terwijl 24 lessen een pijnreductie gaf van 85%.[1] Voor de overige effecten is geen uitvoerig wetenschappelijk onderzoek bekend.

De alexandertechniek valt niet onder de paramedische behandelingen en ook niet onder de alternatieve geneeswijze. In het verleden hebben onder meer de Nederlandse ziektekostenverzekeraars Zilveren Kruis Achmea en VGZ een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering verstrekt, mits de alexandertechniekleraar was aangesloten bij de NeVLAT (de beroepsvereniging voor alexandertechniekleraren).

Externe links[bewerken]