Alexandra Christina Manley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alexandra, Gravin van Frederiksborg

Alexandra Christina, Gravin van Frederiksborg (Hongkong, 30 juni 1964), als Alexandra Christina Manley) is de voormalige echtgenote van prins Joachim van Denemarken. Zij werd tijdens haar huwelijk met prins Joachim officieel genoemd HKH Alexandra Prinses van Denemarken. Na ontbinding van dit huwelijk, verkrijging van nieuwe titels, en vervolgens het aangaan van een nieuw huwelijk met Martin Jørgensen wordt zij officieel genoemd Alexandra Christina, Gravin van Frederiksborg.

Jeugdjaren[bewerken]

Alexandra heeft Brits, Chinees, Pools en Oostenrijks bloed. Alexandra is de oudste van drie dochters. Haar vader is Richard Nigel Manley (Sjanghai, 1924), Britse vader en Chinese moeder, en haar moeder is Christa Maria Manley-Nowotny (Oostenrijk, 1933), Poolse vader en Oostenrijkse moeder.
Alexandra werd gedoopt in de Kathedraal van Sint John -Johannes- te Hongkong. Haar vader was een leidinggevende bij een verzekeringsbedrijf, haar moeder werkte als manager van een communicatiebedrijf.

De gravin studeerde international business aan universiteiten in Oostenrijk, Japan en het Verenigd Koninkrijk. Het is niet bekend welke graad ze behaald heeft. Van 1990 tot 1995 was ze werkzaam bij: 'GT Management (Azië) Ltd'., Hongkong. Van 1990 tot 1993 werkte ze in de verkoop en marketing en daarna als waarnemend hoofd van die afdeling.

Koninklijk huwelijk en kinderen[bewerken]

Op 18 november 1995 huwde ze prins Joachim van Denemarken. Ze hadden elkaar een jaar eerder in Hongkong ontmoet. De ceremonie vond plaats in de kapel van het Slot Frederiksborg in Hillerød. De andere festiviteiten werden gehouden in het paleis Fredensborg.

Toen ze trouwde met Joachim gaf ze haar Britse nationaliteit op en stopte ze haar carrière in de marketing. Alexandra besloot ook haar geloof te veranderen. Ze was gedoopt voor de Anglicaanse Kerk, maar werd Lutheraanse.

Alexandra en Joachim kregen twee zoons:

Leven als prinses van Denemarken[bewerken]

Prinses Alexandra werd onmiddellijk heel populair in Denemarken. Vanwege haar stijlvolle smaak en haar vrijwilligerswerk werd ze de 'Diana van het Noorden' genoemd (prinses Diana van Wales). Haar moedertaal is Engels, maar Duits is sinds haar jeugd haar tweede taal. Hierdoor leerde ze snel Deens. Na twee jaar kon ze het zelfs accentloos spreken; daarnaast spreekt ze ook Frans en Kantonees (vanwege haar verblijf in Hongkong).

Scheiding en tweede huwelijk[bewerken]

Op 16 september 2004 vertelde het echtpaar dat ze uit elkaar gingen en mogelijk zouden scheiden. Het werd de eerste scheiding binnen de Deense koninklijke familie sinds 1846. Haar alimentatie kreeg ze sinds 1 oktober 2004. Het koppel liet hun huwelijk officieel ontbinden op 8 april 2005.

In de zomer van 2005 verschenen er foto's en beelden van Alexandra en haar nieuwe liefde, Martin Jørgensen. Hij is 14 jaar jonger dan zij. De geruchten gaan dat ze geliefden werden in 2003, toen Martin als geluidsman werkte voor een documentaire over Alexandra's werk voor UNICEF. De vader van Martin, Jacob Jørgensen, heeft een eigen filmproductie bedrijf (JJ Film). Dit bedrijf maakte veel reportages over de koninklijke familie. Sinds de affaire tussen Martin en Alexandra aan het licht kwam, neemt een ander bedrijf deze taak op zich. Alexandra en Martin trouwden op 3 maart 2007. In september 2015 werd er aangekondigd dat er een echtscheiding in gang is gezet.

Gravin van Frederiksborg[bewerken]

Na haar scheiding kreeg ze het predicaat: 'Hare Hoogheid'. Op haar verjaardag in 2005, gaf koningin Margaretha II van Denemarken haar ex-schoondochter een eigen, persoonlijke titel: Gravin van Frederiksborg. Nu Alexandra is hertrouwd, heeft ze de titel prinses verloren, maar ze blijft gravin. De titel zal niet geërfd worden door haar zoons; die prinsen van Denemarken zijn. Ze is geen lid meer van de Deense koninklijke familie, maar ze behoudt wel de familieordes en juwelen.