Alexandra van Luxemburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alexandra van Luxemburg
Alexandra van Luxemburg in 2008
Alexandra van Luxemburg in 2008
Algemene informatie
Volledige naam Prinses Alexandra Joséphine Teresa Charlotte Marie Wilhelmine van Luxemburg, Nassau en Bourbon-Parma
Geboren 16 februari 1991
Nationaliteit Vlag van Luxemburg Luxemburg

Alexandra Joséphine Teresa Charlotte Marie Wilhelmine (16 februari 1991) is prinses van Luxemburg, Nassau en Bourbon-Parma. Ze is het vierde kind en de enige dochter van groothertog Hendrik en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg.

Broers[bewerken]

Alexandra heeft vier broers:

Troonopvolging[bewerken]

Als vrouw stond ze tot 20 juni 2011 niet in de lijn van de Luxemburgse troonopvolging. Volgens de regels van de Luxemburgse monarchie mocht ze alleen regeren als er geen enkele man in de Walramse linie meer beschikbaar is. Toch heeft haar overgrootmoeder Charlotte zelfstandig geregeerd, evenals dier zus: Maria Adelheid. Op 20 juni 2011 kondigde haar vader, groothertog Hendrik aan dat het familieverdrag was aangepast en dat, vanaf zijn nageslacht, vrouwen gelijke rechten zouden krijgen op de troon. Hiermee kwam Alexandra op de 'derde plaats' te staan in de lijn van troonopvolging, na haar broers Willem en Félix en nog voor haar jongere broer Sébastien[1] Sinds de geboorte van haar nichtje, prinses Amalia, dochter van prins Félix, in 2014 staat ze op de vierde plaats.

Peetouders[bewerken]

Haar peetouders zijn prins Michel de Ligne en prinses Maria-Anna Galitzine, geboren als aartshertogin van Oostenrijk. Zelf is ze de peetmoeder van haar neefje Gabriel (2006), de zoon van haar broer Louis.

Noot[bewerken]

  1. Luxemburg verandert troonopvolging
Voorganger:
Félix
Lijn van de Luxemburgse troonopvolging
3
Opvolger:
Sébastien