Alexia Bertrand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Alexia Marie Lucrèce Yveline Bertrand (Wilrijk, 30 maart 1979) is een Belgisch politica voor de MR.

Levensloop[bewerken]

Carrière[bewerken]

Jkvr. A.M.L.Y. Bertrand MBA is een dochter van Luc Bertrand, voorzitter van de Belgische holding Ackermans & van Haaren.[1]

In 2002 behaalde Bertrand een diploma in de rechten aan de UCL, in 2005 gevolgd door een master in de rechten aan de Amerikaanse Harvard-universiteit. Ze werd advocate handels- en vennootschapsrecht bij de internationaal advocatenkantoren Clifford Chance en Linklaters in Brussel en assistente commercieel recht aan de UCL-rechtsfaculteit en wetenschappelijk medewerkster aan de KUL.

In februari 2012 werd ze adviseur bevoegd voor justitie, asiel en migratie en economische zaken op het kabinet van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Ze bleef dit tot in 2015 en was vervolgens van 2015 tot 2019 diens kabinetschef algemeen beleid.

Politiek[bewerken]

Sinds 2012 is ze voor de MR gemeenteraadslid van Sint-Pieters-Woluwe. In januari 2013 werd ze eveneens verkozen tot voorzitster van de lokale MR-afdeling in de gemeente. Bij de verkiezingen van 2018 werd de MR voor het eerst sinds 1988 niet de grootste partij in Sint-Pieters-Woluwe en bleef de burgemeesterssjerp in handen van Benoît Cerexhe (cdH).[2]

Bij de verkiezingen van 2014 stond Bertrand op de voorlaatste plaats van de Brusselse MR-lijst voor de Kamer van volksvertegenwoordigers, maar ze werd ondanks haar 5.861 voorkeurstemmen niet verkozen. In mei 2019 werd ze vanop de derde plaats van de MR-lijst verkozen in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Ook werd ze afgevaardigd naar het Parlement van de Franse Gemeenschap. Sinds september 2019 leidt Bertrand de MR-fractie in het Brussels Parlement.

Externe link[bewerken]