Alfa Laval

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alfa Laval AB
Logo
Beurs OMX: SE0000695876
Groot­aandeelhouders Tetra Laval International SA (29,5% per 31 dec. 2022)
Oprichting 1883
Sleutelfiguren Tom Erixon (CEO)
Hoofdkantoor Lund, Zweden
Werknemers 20.300 (2022)
Producten Warmtewisselaars, vloeistof scheidingssystemen en pompen
Industrie fabricage
Omzet/jaar SEK 52,1 miljard (2022)
Winst/jaar SEK 4,6 miljard (2022)
Marktkapitalisatie SEK 153 miljard (19 sept. 2023)
Website Alfa Laval
Portaal  Portaalicoon   Economie
Alfa Laval Engineering-kantoor in Tumba.

Alfa Laval AB is een Zweeds beursgenoteerd bedrijf en leverancier van procesapparatuur. Het bedrijf werd in 1883 opgericht door Gustaf de Laval en Oscar Lamm.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Alfa Laval levert apparatuur aan zeer uiteenlopende industrieën, waaronder voedingsmiddelen-, chemische-, scheepvaart-, en olie- en gasindustrie. De technologieën die Alfa Laval levert zijn in drie hoofdtakken in te delen: warmteoverdracht, scheidingstechniek en vloeistofstroombehandeling. Alfa Laval is al jaren marktleider in verschillende types platenwarmtewisselaars.

Alfa Laval heeft fabrieken en Service Centers in meer dan 100 landen. Met een gemiddelde van 19.000 werknemers realiseerde het in 2022 een omzet van 52 miljard Zweedse Kronen en een winst van 4,6 miljard Zweedse Kronen. Azië is de belangrijkste regio, hier werd in 2022 zo'n 40% van de omzet gerealiseerd, op nummer twee staat Europa met een omzetaandeel van 34%.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De drie hoofdtakken warmteoverdracht, scheidingstechniek en vloeistofbehandeling die Alfa Laval tegenwoordig heeft is een logisch voortvloeisel van de geschiedenis van het bedrijf.

1883
Gustaf de Laval richt samen met zijn partner Oscar Lamm het bedrijf AB Seperator op en in de Verenigde Staten wordt begonnen met het bedrijf De Laval Cream Separator Co. Met deze bedrijven wil Gustaf de Laval met name de in 1878 door hem uitgevonden melkseparator aan de man brengen.
1888
De eerste pompen worden verkocht, die worden gebruikt om de behandelde melk van de separator weg te pompen.
1889
Het patent van de Duitse uitvinder Clemens von Bechtolsheim voor een ronde disc wordt gekocht. Met deze Alfa-disc wordt de capaciteit van de separator enorm verhoogd.
1890
De eerste continue melk-pasteur wordt geïntroduceerd, waarmee het bedrijf begint met de warmteoverdrachttechnologie.
1910
Gustaf de Laval begint met zijn eerste melkmachine.
1938
Alfa Laval brengt zijn eerste warmtewisselaar op de markt. Pontus Hytte, de zoon van de beroemde Zweedse schilder Carl Larsson brengt de ontwikkeling en fabrikage van de warmtewisselaars naar Lund, (Zweden).
1963
Het bedrijf verandert zijn naam van AB Seperator naar Alfa Laval AB. De naam Alfa komt van de alpha discs en de naam Laval van de oprichter van het bedrijf
1971
Alfa Laval koopt een meerderheidsaandeel in het Deense Bedrijf Lavrids Knudsens Maskinfabrik (LKM), waarmee Alfa Laval de vloeistofbehandeling business instapt.
1991
Tetra Pak, een bedrijf dat wereldwijd grote voedingsmiddeleninstallaties levert, koopt Alfa Laval. Tetra Pak is in handen van de familie Rausing.
1993
Alfa Laval wordt een onafhankelijke groep binnen de Tetra Laval Groep. Vloeibare voedingsmiddelentechnologieën worden geïntegreerd in de Tetra Pak business. Producten voor het boerenbedrijf vormen een nieuwe industriële groep: Alfa Laval Agri.
2000
De Alfa Laval Groep wordt gekocht door het investeringsbedrijf Industri Kapital. Hun intentie is het verder ontwikkelen van de markleiderspositie van Alfa Laval in warmteoverdracht, scheidingstechniek en vloeistofbehandeling.
2002
Alfa Laval wordt naar de Stockholm Stock Exchange gebracht. Belangrijkste strategie is winstgevende groei, waarvoor ook direct twee Deense bedrijven worden gekocht: Danish Separation Systems A/S (DSS) een specialist in membraanfiltratie voor de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie, en de Toftejorg Groep een marktleider in reinigingssystemen voor tanks.
2011
Alfa Laval rond overname Aalborg Industries af.[1] De overnamesom was SEK 5 miljard. Aalborg Industries telde zo'n 2600 werknemers en behaalde een omzet van ruim SEK 3 miljard in 2010.
2014
Alfa Laval neemt het Noorse bedrijf Frank Mohn AS over voor 13 miljard Noorse kronen.[2] De verkoper is Wimoh AS. Frank Mohn is een fabrikant van pompsystemen voor de scheepvaart- en offshore olie- en gasindustrie. In 2013 behaalde het een omzet van NOK 3,4 miljard en er werkten op het moment van de overname 1200 mensen bij Frans Mohn.
2021
De overname van StormGeo, actief op het gebied van software voor weersomstandigheden voor zo'n 2200 klanten, wordt afgerond. Hiermee verbreedt Alfa Laval haar diensten aan de maritieme sector die met de software van StormGeo - onder andere - brandstof kunnen besparen door de route te verleggen naar gebieden met gunstiger vaaromstandigheden. Voor deze overname heeft Alfa Laval SEK 3,7 miljard betaald. Bij StormGeo werkten iets meer dan 500 mensen verdeeld over 15 landen.[3] Het behaalde een jaaromzet van SEK 0,7 miljard en is onderdeel geworden van Alfa Laval Marine Division.
2022
In augustus werd de overname afgerond van het Belgische bedrijf Desmet, een specialist in de verwerking van eetbare olie en biobrandstoffen.[4] De operationele eenheden en merken van Rosedowns en Stolz zijn in de koop meegegaan. Verkoper was de Desmet Ballestra Group. Desmet is in 1946 opgericht en realiseerde in 2021 een omzet van ongeveer 300 miljoen euro.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]