Alfons Proost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Alfons Proost (Sint-Niklaas, 1880 - Antwerpen, 1957) was een Belgisch kunstschilder.

Hij was leerling aan de Academie van Sint-Niklaas en aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen bij professor Courtens,Frans. In 1906 verblijft hij te Zweden en gaat in de leer bij Anders,Zorn. Vanaf 1920 tot 1945, werd hij leraar benoemd aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Tijdens de eerste Wereldoorlog in 1916 werd hij als oorlogsvrijwilliger zwaar gewond aan het hoofd, er bleef een deel van zijn gezicht verlamd. Hij herstelde in Londen en schilderde er opnieuw. Daar exposeerde hij samen met Emiel Claus in 1918 met wie hij vriendschap sloot. In 1923 huwde hij Anna de Barsy een meisje dat hij tijdens zijn herstelperiode als verpleegster leerde kennen. Ze gingen wonen te Berchem Antwerpen. Hij schilderde graag in openlucht in de parken rond Antwerpen in een levendig koloriet. De stranden aan zee zijn eveneens een van geliefkoosde onderwerpen. Jaarlijks verbleef hij enkele tijd in Parijs om vol bewondering de werken van de internationaal gereputeerde schilders Pierre, Bonnard en Eduard, Vuillard en Raoul,Dufy te ontdekken. Tijdens de wereldtentoonstelling te Antwerpen in 1931 geraakt hij in de ban van het Marokkaanse paviljoen wat hem inspireerde tot het schilderen van verschillende doeken.

Alfons Proost schilderde landschappen, interieurs, buitentaferelen, stillevens. Hij was tevens decorateur en illustrator. Stilistisch evolueerde hij van realisme naar luminisme met impressionistische toets. Tijdens de laatste periode worden nog mooie schilderijen gemaakt van circus taferelen en na 40 van de ballerina's. Getekend door ziekte en verzwakt door komt hij in de jaren 50 bijna niet meer tot schilderen, de energie ontbreekt hem dan totaal. Het Museum van Sint-Niklaas organiseerde in 1989 een retrospectieve.

Musea[bewerken]

  • Antwerpen, Kon. Museum voor Schone Kunsten
  • Brussel, Kon. Musea voor Schone Kunsten van België
  • Sint-Niklaas, Salons voor Schone Kunsten

Literatuur[bewerken]

S. Goyens de Heusch, L'impressionisme et le fauvisme en Belgique, Antwerpen-Parijs, 1988.

Monografie (Gemeentekrediet), naar aanleiding van een retrospectieve tentoonstelling in het Stedelijk Museum te St.Niklaas van 1 tot 29 oktober 1989.