Alfons Vermeulen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alfons Vermeulen
Alfons-vermeulen-1305570876.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Alphonsus Johannes Maria Vermeulen
Geboren Breda, 28 februari 1877
Overleden Breda, 20 juli 1965
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Alphonsus Johannes Maria (Alfons) Vermeulen (Breda, 28 februari 1877 - aldaar, 20 juli 1965) was een Nederlands schrijver en factorijhouder van de Nieuwe Afrikaansche Handels-Vennootschap (NAHV), die net als Henri van Booven, zijn ervaringen in Belgisch-Kongo verwerkte in een roman.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Vermeulen groeide op in een katholiek gezin in Breda. Hij was de zoon van een paardenhandelaar, stalhouder en personenvervoerder A.P. Vermeulen die zijn bedrijf hield in de Sint Annastraat te Breda. Na de HBS te hebben voltooid, kwam Vermeulen in 1899 in dienst bij de Nieuwe Afrikaansche Handels-Vennootschap (NAHV) te Rotterdam. Hij werd uitgezonden als factorijhouder naar de Kasaï in Belgisch-Congo. Na zijn loopbaan in Afrika werd hij zelfstandig ondernemer te Amstelveen en Breda. Hij handelde in kopal en had een boomkwekerij. Daarnaast handelde hij in de door hem uit Belgisch-Congo meegebrachte kunstvoorwerpen. Deze zijn te bezichtigen in het Museum Volkenkunde te Leiden. Een van de voorwerpen in deze collectie is het versierde danszwaard van Vermeulens vriend, de Congolees kunstenaar Bope, die in de De Memoires van Chicongo figureert.

Gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Vermeulen was tweemaal gehuwd en had 4 kinderen. Op 29 april 1908 huwde hij Maria Henrica Magretha Smit Wilkens. Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren: Maria Johanna Vermeulen, Henri Vermeulen en Leopold Vermeulen. Leopold werd vernoemd naar de Belgische koning Leopold II. Op 20 juli 1921 huwde Vermeulen Elisabeth Hillegonda Benkemper. Uit dit huwelijk werd een dochter geboren, Maria (Riet) Vermeulen. Zijn kinderen beheerden tot 2005 zijn nalatenschap.

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

In 1930 werd hem door Albert I van België de onderscheiding van ridder in de Orde van Leopold II verleend, na goedkeuring van de Nederlandse koningin Wilhelmina, voor zijn inspanningen in de Belgische kolonie gedurende zijn dertigjarige carrière daar.

Literaire carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn terugkeer in 1930 naar Nederland publiceerde Vermeulen twee werken over zijn leven als factorijhouder voor de NAHV. Zijn debuut was de biografische roman De pioniersdagen van Chicongo: Een verhaal uit het pioniersleven in den Congo in 1933. Het vervolg hierop was De ingang der hel: Episode uit het Afrikaansche pioniersleven uit 1938.

Zowel de eerste oplage als de herdrukken van beide werken waren binnen korte tijd uitverkocht.

De laatste zin uit De Ingang der Hel duidt op een vervolg; "Dat zou een boekdeel op zich zelf worden. Misschien vertelt Chicongo mij dat een volgende keer".

Vanaf eind jaren veertig tot aan zijn overlijden werkte Vermeulen aan dit vervolg. Hij schreef een aantal artikelen en hoofdstukken die tezamen het corpus van De Memoires van Chicongo vormden. Door zijn overlijden in 1965 zagen deze verhalen echter nooit het daglicht.

In 2005 werden de documenten herontdekt. De originele teksten zijn in 2010 beschikbaar gekomen als e-book.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • De pioniersdagen van Chicongo. Een verhaal uit het pioniersleven in den Congo (Scheltens & Giltay, Amsterdam 1933).
  • De ingang der hel. Episode uit het Afrikaansche pioniersleven (Wereldbibliotheek, Amsterdam 1938).
  • De Memoires van Chicongo. Laatste episode uit het Afrikaanse pioniersleven. (drs. F. van den Hoek, Nederland 2010).